ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνεται ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας - Δείτε αναλυτικoύς πίνακες

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνεται ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας - Δείτε αναλυτικoύς πίνακες
Pixabay

Στην Ελλάδα ο κατώτατος μεικτός μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους ανέρχεται σήμερα στα 650 ευρώ και το ημερομίσθιο για εργατοτεχνίτες στα 29,04 ευρώ. 

Με την εγκύκλιο 7613/395-18-02-2019 του Υπουργείου Εργασίας ορίστηκε ότι τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η προ του 2012. Συνεπώς ο κατώτατος μισθός μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, ο νέος κατώτατος μισθός που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2022 θα είναι αυξημένος κατά 2%.

Έτσι από την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος μεικτός μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ το μήνα επί 14 μισθούς συμπεριλαμβανομένων του Δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, ενώ με τις τριετίες φθάνει έως και 198,9 ευρώ υψηλότερα. Το κατώτατο ημερομίσθιο από 1-1-2022 διαμορφώνεται σε 29,62 ευρώ.

Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 13 ευρώ για τους κατώτατους μισθούς και 58 λεπτά του ευρώ για το κατώτατο ημερομίσθιο, σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2019.

Οι ισχύοντες και οι νέοι μισθοί για άγαμους και έγγαμους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες με τις τριετίες παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

Κατώτατος μισθός και ημερομίσθιο στην Ελλάδα – σημερινό καθεστώς και διαμόρφωση από 1-1-2022

Επισημαίνεται ότι λόγω της μείωσης κατά 1,63% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι εργαζόμενοι (από 15,75% σε 14,12%), είχε ήδη υπάρξει και μία επιπλέον ενίσχυση του κατώτατου μισθού. Για ένα μισθωτό πλήρους απασχόλησης που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ το συνολικό όφελος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 10,6 ευρώ/μήνα ή 148,3 ευρώ/έτος (14 μισθοί).

Συμφωνούν οι εργοδοτικές οργανώσεις

«Χρυσή τομή» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, ενώ επαναλαμβάνει το αίτημα για μείωση φόρων κα ασφαλιστικών εισφορών.

«Η απόφαση αυτή», τονίζει σε δήλωσή του, «αποτελεί τη χρυσή τομή για την κοινωνική συνοχή, καθώς δίνει έστω και μικρές ανάσες στους εργαζομένους, ενώ επιφέρει επίσης μία μικρή επιβάρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Θεωρούμε ότι για να υπάρξει απόλυτη ισορροπία, η απόφαση αυτή για αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συνοδευτεί από μειώσεις των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και μειώσεις των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης το ΔΣ του ΕΒΕΠ επικροτεί τη συμβολική και ρεαλιστική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, «σύμφωνα με τα επίπεδα του ετήσιου πληθωρισμού», όπως επισημαίνει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.

«Η απόφαση του πρωθυπουργού σηματοδοτεί τις μελλοντικές προθέσεις της κυβέρνησης για αξιοπρεπείς μισθούς και καλοπληρωμένη εργασία. Μια μικρή, αλλά σταδιακή και σταθερή αύξηση δεν θέτει σε κίνδυνο την υφιστάμενη απασχόληση, δεν προβληματίζει τις επιχειρήσεις και δεν περιορίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων, έλεγε ο Δημοσθένης», προσθέτει ο κ. Κορκίδης.

ΣΥΡΙΖΑ: Εμπαιγμός και προσβολή

Εμπαιγμό και προσβολή χαρακτηρίζει την αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού κράτησε παγωμένο τον κατώτατο μισθό για δύο χρόνια σε αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αποφάσισε σήμερα μία προσχηματική αύξηση 2%, με την οποία δεν εξάντλησε ούτε καν τα περιθώρια του 4% του πορίσματος του ΚΕΠΕ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», αναφέρει στη δήλωσή της και συνεχίζει:

«Η αύξηση κατά 13 ευρώ του μικτού κατώτατου μισθού, δηλαδή μικτή αύξηση του μεροκάματου 0,52 ευρώ, και η δήλωση του κ.Μητσοτάκη ότι είναι μία «συμβολική» απόφαση είναι εμπαιγμός και προσβολή των εργαζομένων».

ΚΚΕ: Αύξηση-παρωδία

Η αύξηση-παρωδία του κατώτατου μισθού αποτελεί «πάγωμα» στα άθλια επίπεδα όπου τον κατέβασαν εδώ και μία δεκαετία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχετικά με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αποτελεί «πάγωμα» -για έναν ακόμη χρόνο- στα άθλια επίπεδα, που τον κατέβασαν με κυβερνητική απόφαση εδώ και μία δεκαετία, καταργώντας την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αναφέρει συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και συνεχίζει:

«Η ανακοίνωση της κυβέρνησης συνιστά πρόκληση προς τους εργαζόμενους, αφού κι αυτά τα ψίχουλα έχουν εξανεμιστεί και με το παραπάνω από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και από τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης, που κάνει τους εργαζόμενους ακόμα πιο "φτηνούς" και "ευέλικτους"» αναφέρει.

«Εδώ και τώρα να επαναφέρουν τον κατώτερο μισθό στο ύψος από το οποίο τον "κούρεψαν", στα 751 ευρώ ως βάση για αυξήσεις. Να καταργήσουν τον νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου, τον οποίο ψήφισαν και εφάρμοσαν από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον βασικό μισθό και τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας» αναφέρεται στο σχόλιο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ