ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Αποφασίστηκε η ημερομηνία που θα ανοίξει το Taxisnet

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Αποφασίστηκε η ημερομηνία που θα ανοίξει το Taxisnet

Εν μέσω διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την ημερομηνία που θα ανοίξει το Taxisnet. Μοναδικές εκκρεμότητες είναι ο καθορισμός της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων φυσικών προσώπων και ο αριθμός των δόσεων για τους βεβαιωμένους φόρους. 

Εντός της εβδομάδος και το πιθανότερο την Τετάρτη θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω του Taxisnet, σύμφωνα με πηγές της φορολογικής διοίκησης.

Να σημειωθεί πως η προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική προθεσμία της 30ης Απριλίου 2016, που λόγω της αργίας του Πάσχα των Ορθοδόξων ουσιαστικά επεκτείνεται έως τις 3 Μαΐου, δεν θεωρείται από τους φοροτεχνικούς επαρκής χρόνος προκειμένου να καταβληθούν εγκαίρως 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Στη βάση αυτή η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου 2016 , χρόνος που θεωρείται επαρκής.

Άγνωστο παραμένει το τι θα αποφασίσουν κυβέρνηση και θεσμοί και για την καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που σήμερα γίνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης.

Η κυβέρνηση θέλει να «απλώσει» την αποπληρωμή των φόρων σε 6 ή 7 μηνιαίες δόσεις για να διευκολύνει τους φορολογουμένους και να αποφύγει τη συσσώρευση ληξιπροθέσμων οφειλών.

Πάντως ήδη από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για απροθυμία από την πλευρά των θεσμών για αλλαγές στο ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος καθώς θεωρούν ότι δεν πρέπει να αλλάζουν συνεχώς οι ημερομηνίες πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ