ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Χρηματοδότηση πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω προκαταβολής

Σταϊκούρας: Χρηματοδότηση πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω προκαταβολής
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε παρεμβάσεις, για αμεσότερη και με μικρότερα βήματα χρηματοδότηση, μέσω προκαταβολής των ποσών» προς τον πολίτη, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ1, «το υπουργείο Οικονομικών καταρχήν έχει διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις, καθώς και τους πόρους για να γίνει η χρηματοδότηση αυτών των παρεμβάσεων, και ταυτόχρονα έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε τους μηχανισμούς για την ταχύτατη εκταμίευση πόρων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα οποία έχουν πληγεί».

Σχετικά με τις αποζημιώσεις ανέφερε ότι θα υπάρχει παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκταστάσταση κτιρίων ενώ προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων.


«Λαμβάνουμε υπόψη στο σχεδιασμό τις ιδιαιτερότητες στον πρωτογενή τομέα με τους κλάδους που έχουν πληγεί», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας και υπογράμμισε ότι ενισχύεται η Πολιτική Προστασία με 1.76 δισεκατομμύρια ευρώ και θα διατεθούν για την αναδάσωση 224 εκατομμύρια € από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ πόσο 1110 εκατομμυρίων ευρώ θα διαττεθεί για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες

Σε ότι αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων αυτή θα γίνει μέσω του συστήματος προκαταβολών ενώ θα προβλέπονται αναστολές 6 μηνών για φορολογικές – ασφαλιστικές υποχρεώσεις και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες


Παράλληλα προβλέπεται:

  • Επιδότηση ενοικίου
  • προβλέψεις για αναστολές σε εργαζόμενους
  • χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ