ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς να εξηγήσεις τι είναι τα Panama Papers σε ένα 5χρονο

Πώς να εξηγήσεις τι είναι τα Panama Papers σε ένα 5χρονο
Billy H.C. Kwok/Bloomberg via Getty Images/Ideal Image

Έναν εξαιρετικό τρόπο να εξηγήσει τι συμβαίνει με τα Panama Papers βρήκε ένας χρήστης του Reddit με την ονομασία Dan Gliesack, περιγράφοντας με απλότητα και μέσω ενός... κουμπαρά ένα πολυδιάστατο ζήτημα.

Το θέμα των offshore άλλωστε γίνεται πολύ συχνά αντικείμενο συζητήσεων ενώ έχει συνήθως αρνητική χροιά, την στιγμή που δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες.

Ο χρήστης ξεκινάει με την υπόθεση πως τα χρήματα ή τα κέρματα που έχει ένα παιδί τα τοποθετεί σε έναν κουμπαρά στο σπίτι του.

Ο κουμπαράς αυτός βρίσκεται σε ένα ράφι στην ντουλάπα του παιδιού, κάτι όμως που γνωρίζει η μητέρα του η οποία και τσεκάρει κάποιες φορές ώστε να ξέρει πότε έβαλε λεφτά το παιδί ή πότε τα ξόδεψε.

Μια μέρα αποφασίζει το παιδί όμως, συνεχίζει ο χρήστης, ότι δεν θέλει η μητέρα του να κοιτάζει τα χρήματά του. Επομένως πηγαίνει στο σπίτι ενός φίλου του έχοντας έναν έξτρα κουμπαρά τον οποίο και τον τοποθετεί -σημειώνοντας και το όνομά του πάνω του- στην ντουλάπα του.

Η μητέρα του φίλου του είναι πάντα πολύ απασχολημένη επομένως ποτέ δεν ελέγχει τον κουμπαρά. Επομένως ο κουμπαράς μένει στο ίδιο σημείο και το μυστικό καλά κρυμμένο.

Έστω όμως ότι όλα τα παιδιά της γειτονιάς πιστεύουν ότι αυτή είναι μια καλή ιδέα και άρα όλα πηγαίνουν στο σπίτι αυτό με έναν έξτρα κουμπαρά. Τώρα, η ντουλάπα του παιδιού αυτού είναι γεμάτη από κουμπαράδες από παιδιά της γειτονιάς, γράφει πάντα ο ίδιος χρήστης και αναδημοσιεύει ο βρετανικός Guardian.

Ώσπου μια μέρα, η μητέρα του παιδιού που ήταν πάντα απασχολημένη κοιτάζει στην ντουλάπα και βλέπει όλους τους κουμπαράδες. Θυμώνει πολύ και καλεί τους γονείς όλων των παιδιών για να τους ενημερώσει.

Δεν το έκαναν όμως όλα τα παιδιά αυτό με κακό σκοπό. Μπορεί ένα παιδί να ήθελε να κρύψει χρήματα τα οποία του τα κλέβει ο αδελφός του, ή ένα άλλο να αγοράσει στη μητέρα του ένα δώρο γενεθλίων χωρίς εκείνη να το ξέρει ή κάποιο τρίτο να το κάνει αποκλειστικά και μόνο επειδή το θεώρησε αστείο.

Άλλα όμως παιδιά το έκαναν και για κακό σκοπό. Όπως για παράδειγμα ένα από αυτά που έκλεβε χρήματα από τσέπες και δεν ήθελε να το μάθει η μητέρα του ή ένα άλλο που επειδή οι γονείς του το είχαν βάλει σε δίαιτα αλλά εκείνο αγόραζε γλυκά.

Στην πραγματική ζωή, καταλήγει ο χρήστης, πολλοί σημαντικοί άνθρωποι πιάστηκαν με κουμπαράδες στο σπίτι του φίλου του παιδιού. Και οι μητέρες τους έμαθαν την αλήθεια.

Πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε ποιοι από τους σημαντικούς αυτούς ανθρώπους το έκαναν για καλό και ποιοι για κακό σκοπό. Όλοι όμως ανεξαιρέτως έβαλαν έναν μεγάλο μπελά στο κεφάλι τους.

Για να γίνουν κατανοητοί ωστόσο και κάποιοι σωστοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να έχει μια offshore αρκούν τρία παραδείγματα:

  • Για τήρηση εμπορικών μυστικών μέσω αποτροπής των ανταγωνιστών από το να δουν ότι επενδύει κάποιος σε υλικά κατασκευής μιας νέας γραμμής προϊόντων
  • Για προστασία από υπερτιμολογήσεις καθώς υπηρεσίες όπως ξενοδοχεία ή catering μπορεί να προσπαθήσουν να χρεώσουν υψηλότερη τιμή εάν γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με μια μεγάλη εταιρεία ή μια διασημότητα
  • Για προστασία φυσική καθώς εάν παρέχονται υπηρεσία όπως μετάφραση σε ξένους στρατιωτικούς ή διπλωμάτες σε πολεμική ζώνη, μπορεί να είναι καλύτερο να μην μπορεί να εντοπιστεί κάποιος τραπεζικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ