ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Στα 147 δισ. ευρώ το σύνολο των χρεών προς Εφορία και ΕΦΚΑ

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Στα 147 δισ. ευρώ το σύνολο των χρεών προς Εφορία και ΕΦΚΑ
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

«Εκτινάχθηκε» λόγω πανδημίας Covid 19 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και πλέον διαμορφώνεται στα 147 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,26 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία από 820.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. 

Ειδικότερα, στην Εφορία τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν αγγίξει τα 109 δισ. ευρώ ενώ οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ έχουν φθάσει στα 38 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, έχουν ήδη αρχίσει να αποστέλλονται στους φορολογούμενους και τα πρώτα «ραβασάκια» των φορολογικών δηλώσεων, ενώ μέσα στο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η αποστολή των σχετικών ειδοποιητηρίων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ανά μήνα, νοικοκυριά και επαγγελματίες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το θέμα της πληρωμής της δόσης ή των δόσεων: δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές, δόσεις για τα χρέη της πανδημίας, δόσεις για τις τρέχουσες οφειλές, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές.

Πώς ρυθμίζονται παλαιές και νέες οφειλές

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι οφειλέτες μπορούν να τακτοποιήσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο, ρυθμίζοντας τα χρέη τους σε πολλές δόσεις.

Ειδικότερα:

  • Για τις παλαιές οφειλές, που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και το 2019, ισχύουν ήδη ρυθμίσεις που προβλέπουν αποπληρωμή έως και σε 120 δόσεις, οι οποίες αναμένεται να επανενεργοποιηθούν για τους πληττόμενους οφειλέτες που είχαν ήδη ενταχθεί σ’ αυτές αλλά τις έχασαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Τα χρέη της πανδημίας μπορούν να εξοφληθούν σε έως 3 χρόνια άτοκα ή σε έως 6 χρόνια με επιτόκιο 2,5%.
  • Οι νέες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση και να εξοφληθούν σε 24 ή 48 δόσεις. Παράλληλα «τρέχει» η εξωδικαστική ρύθμιση εξυγίανσης που αφορά τη συνολική ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο σε 240 δόσεις. Από τις αρχές του 2022 θα ξεκινήσει η επιστροφή του επιστρεπτέου τμήματος των επιστρεπτέων προκαταβολών σε 60 δόσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ