ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαζικά μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό οι ελληνικές επιχειρήσεις

Μαζικά μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό οι ελληνικές επιχειρήσεις
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στην ξενιτιά οδηγεί το οικονομικό περιβάλλον της χώρας σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Endeavor, από τα οποία προκύπτει ότι ο αριθμός αυτός των επιχειρήσεων είναι διπλάσιος από του περασμένου Ιουλίου και πλέον προσεγγίζει τις 9.000 επιχειρήσεις.

Μάλιστα από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα περίπου το 15% δηλώνει ότι έχει ήδη κάνει μεταφορά έδρας στο εξωτερικό. Επιχειρήσεις από τους κλάδους της τεχνολογίας και της υγείας θεωρούν ως πιο πιθανή τη μεταφορά έδρας στο εξωτερικό σε αντίθεση με επιχειρήσεις από τον αγροτικό τομέα, τα καταναλωτικά αγαθά όπου οι 8 στις 10 επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Ως βασικοί λόγοι φυγής, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, είναι η φορολογική αστάθεια στη χώρα την οποία επικαλούνται οι 6 στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα, η πρόσβαση σε κεφάλαια (55%), η υψηλή φορολογία (51%) και φυσικά η γραφειοκρατία (42%). Ως λιγότερο σημαντικούς λόγους επισημαίνουν τη δυσκολία στις συναλλαγές λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων και την αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Αντίθετα, στους λόγους για τους οποίους άλλες επιχειρήσεις ψηφίζουν Ελλάδα είναι η καλή γνώση της εγχώριας αγοράς (53%), οι ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζονται παρά την κρίση (51%) και το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό (39%). Το χαμηλό κόστος του ανθρώπινου δυναμικού λαμβάνουν υπόψη τους μόλις δύο στους δέκα επιχειρηματίες. Η έρευνα της Endeavor, αντίθετα με την κυρίαρχη αντίληψη ότι οι ελληνικές εταιρείες αναζητούν καταφύγιο σε χώρες όπως η Βουλγαρία, καταγράφει ότι ο δημοφιλέστερος προορισμός των επιχειρήσεων είναι στην πραγματικότητα οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Οι μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι θα επέλεγαν τις χώρες αυτές κυρίως λόγω της σταθερότητας και της ευκολότερης πρόσβασης σε κεφάλαια. Για τους ίδιους λόγους επιλέγονται και οι ΗΠΑ, κυρίως από εταιρείες τεχνολογίας, σε ποσοστό 10%. Πάντως η χαμηλή φορολογία είναι και ο βασικός λόγος επιλογής της Βουλγαρίας, την οποία όμως δηλώνει μόνο το 5% των ερωτωμένων.

Οσο για το μέλλον, ανεξάρτητα από τα σχέδιά τους περίπου οι έξι στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα δεν φαίνονται αισιόδοξοι, εκτιμούν ότι κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί σε περισσότερα από 5 χρόνια ενώ μόλις το 9% βλέπει βελτίωση την επόμενη διετία.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 300 επιλεγμένων επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων και μεγεθών το διάστημα 23-31 Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ