ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Κοιτάξτε τις δαπάνες κι όχι μόνο τα έσοδα

Ντομπρόβσκις: Κοιτάξτε τις δαπάνες κι όχι μόνο τα έσοδα

Εντός τροχιάς βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις ενώ ο ίδιος αναγνωρίζει την σκληρή δουλειά της κυβέρνησης και – όπως υποστηρίζει – με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης θα αποκατασταθούν τόσο η εμπιστοσύνη όσο και η οικονομίας της χώρας.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr, ο Ντομπρόβσκις δεν θέλησε να σχολιάσει τη διαρροή του διαλόγου Βελκουλέσκου-Τόμσεν, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει διαρροές. Ωστόσο τόνισε πως η θέση της Κομισιόν είναι ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αναλαμβάνοντας τόσο την παροχή τεχνογνωσίας όσο και μέρος της χρηματοδότησης στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ως προς τις εκκρεμότητες της ελληνικής πλευράς για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια πιο λεπτομερής αποτύπωση των δημοσιονομικών μέτρων, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, όπου οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη παρουσιάσει μία αρκετά συγκεκριμένη πρόταση, η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος όπου έχει γίνει ήδη σημαντική πρόοδος, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η βελτίωση της συλλογής των φόρων.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, όσον αφορά τη διάρθρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, μελέτες δείχνουν ότι τα μέτρα μείωσης των δαπανών έχουν μικρότερη επίπτωση στους πολλαπλασιαστές, έχουν μικρότερη επίπτωση στην ανάπτυξη σε σχέση με τις αυξήσεις φόρων. Αυτή είναι η συμβουλή μας προς την ελληνική κυβέρνηση. Μην κοιτάτε μόνο στον τομέα των εσόδων, κοιτάξτε και προς τον τομέα των δαπανών.

Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, υποστήριξε ο κ. Ντομπρόβσκις, έχει γίνει ήδη σημαντική δουλειά και πρέπει να την ολοκληρώσουμε σύντομα. Ωστόσο δεν ήταν σε θέση να τοποθετήσει χρονικά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παράλληλα, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους, αποκλείοντας παράλληλα κάθε ενδεχόμενο για κούρεμα κεφαλαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ