ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ αναστέλλει την πρόσβαση του Αφγανιστάν σε πόρους λόγω «έλλειψης σαφήνειας»

Το ΔΝΤ αναστέλλει την πρόσβαση του Αφγανιστάν σε πόρους λόγω «έλλειψης σαφήνειας»
Φωτογραφία αρχείου EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι αναστέλλει τις χορηγήσεις στο Αφγανιστάν εξαιτίας της αβεβαιότητας ως τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν.

«Όπως πάντα, το ΔΝΤ καθοδηγείται από τις απόψεις της διεθνούς κοινότητας», εξήγησε μια εκπρόσωπός του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σαφήνειας στη διεθνή κοινότητα ως προς την αναγνώριση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, κατά συνέπεια η χώρα δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα ΕΤΔ (σ.σ. Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα) ή άλλους πόρους του ΔΝΤ», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον με 190 μέλη.

Κανονικά το ΔΝΤ θα εκταμίευε την τελευταία δόση του προγράμματος δανεισμού που είχε συμφωνηθεί την 6η Νοεμβρίου 2020, ύψους 370 εκατ. δολαρίων. Η δεύτερη δόση, ύψους 149,4 εκατ. δολαρίων, είχε χορηγηθεί τον Ιούνιο. Απέμεναν περίπου 105,6 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος πίστωσης με σκοπό τη στήριξη της αφγανικής οικονομίας, που πέραν του πολέμου δοκιμαζόταν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ο άλλος χρηματοοικονομικός θεσμός της Ουάσινγκτον, η Παγκόσμια Τράπεζα, που το τρέχον διάστημα εμπλεκόταν σε περίπου 20 αναπτυξιακά προγράμματα στο Αφγανιστάν και έχει χορηγήσει κάπου 5,3 δισ. δολάρια από το 2002 στη χώρα, δεν είναι σαφές αν θα τα συνεχίσει. Επί του παρόντος, αποσύρει εσπευσμένα το προσωπικό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ