ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρκαγιές: Καταβλήθηκαν οι πρώτες αποζημιώσεις - Πάνω από 3,5 εκατ. στους δικαιούχους

Πυρκαγιές: Καταβλήθηκαν οι πρώτες αποζημιώσεις - Πάνω από 3,5 εκατ. στους δικαιούχους
ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τα πρώτα χρήματα από τις αποζημιώσεις προς τους πυρόπληκτους που είχαν κάνει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, για τις ζημιές που είχαν υποστεί τα σπίτια ή οι επιχειρήσεις τους, πιστώθηκαν σήμερα στους λογαριασμούς τους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

 

Συνολικά πιστώθηκε στους λογαριασμούς 528 δικαιούχων της κρατικής αρωγής ποσό ύψους 3.741.320,31 ευρώ.

Ειδικότερα, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς:

  • 363 δικαιούχων, ποσό 2.342.578,59 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής.
  • 308 δικαιούχων, ποσό 945.741,72 ευρώ ως αποζημίωση οικοσκευής.
  • 169 δικαιούχων, ποσό 453.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις.

Έτσι, λοιπόν, σε λιγότερο από δύο ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για Κρατική Αρωγή στις πυρόπληκτες περιοχές (arogi.gov.gr), έχει διατεθεί, ήδη, ποσό συνολικού ύψους 3.741.320,31 ευρώ στους πρώτους 528 πολίτες (μοναδιαία ΑΦΜ), που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.

Οι δικαιούχοι θα δουν την πίστωση στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Taxisnet έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας.

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, συνολικά μέχρι τις 18:00 σήμερα το απόγευμα είχαν κατατεθεί αιτήσεις από 1.054 μοναδικά ΑΦΜ, με δικαιούχους πληρωμής 800 μοναδικά ΑΦΜ (οι υπόλοιποι 254 είναι στις άλλες κατηγορίες πχ απαλλαγής ΕΝΦΙΑ).

Το συνολικό ύψος του ποσού των αποζημιώσεων που έχουν αιτηθεί μέχρι τώρα οι πυρόπληκτοι πολίτες, είναι 5.439.183 ευρώ.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι οι πληρωμές να γίνονται σε τακτική βάση, κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα arogi.gov.gr, ενεργοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου του 2021. Μέσω αυτής, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας από την 27η Ιουλίου 2021 και έως την 13η Αυγούστου 2021, μπορούν – για πρώτη φορά – με μία μόνο αίτηση, η οποία επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης, να ζητήσουν τη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της ταχείας και αποτελεσματικότερης δυνατής ανασυγκρότησης των πληττόμενων περιοχών, έχουν ενεργοποιηθεί με εντατικούς ρυθμούς οι διαδικασίες άμεσης προώθησης των μέτρων κρατικής αρωγής προς φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κατοικιών, επιχειρήσεων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων και λοιπών πληττόμενων περιουσιακών στοιχείων.

Για να μπείτε στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, κάντε κλικ εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ