ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγμάτευση: Σύνταξη χηρείας στα 57 ζητούν οι δανειστές

Διαπραγμάτευση: Σύνταξη χηρείας στα 57 ζητούν οι δανειστές
EUROKINISSI

Ένα ακόμα αίτημα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό  και να κλείσει η αξιολόγηση φαίνεται πως προβάλλουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν να τεθούν όρια ηλικίας στους δικαιούχους σύνταξης χηρείας, προτείνοντας το 57ο ως το έτος από το οποίο θα λαμβάνουν τη σύνταξη οι μελλοντικοί δικαιούχοι.

Παράλληλα ζητούν και όπως φαίνεται θα γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία, να υπάρχει πρόβλεψη καταβολής της σύνταξης του θανόντος για τρία χρόνια, σε όλους τους επιζώντες συζύγους κάτω των 57 ετών. Σε περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση των 24 ετών.

Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, όμως λιγότεροι από 80.000 είναι κάτω των 57 ετών.

Τι ισχύει για τη σύνταξη χηρείας

Μέχρι τώρα αυτό που προβλέπεται είναι η χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου στον επιζώντα για μία τριετία, χωρίς περιορισμούς, σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου ασφαλιστικού οργανισμού κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, από την πρώτη του επομένου του θανάτου μήνα, εφόσον ο επιζών σύζυγος δικαιούται να λάβει σύνταξη λόγω θανάτου σύμφωνα με τις γενικές ή καταστατικές διατάξεις του κάθε ασφαλιστικού οργανισμού.

Μετά την πάροδο της τριετίας, ο επιζών σύζυγος, εφόσον εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, η σύνταξη θανάτου περιορίζεται στο 50% της δικαιούμενης σύνταξης θανάτου, έως τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, και μετά τη συμπλήρωση του ορίου αυτού λαμβάνει το 70% της σύνταξης αυτής. Τα ανωτέρω δεν έχουν εφαρμογή, στην περίπτωση που ο επιζών σύζυγος, κατά την ημερομηνία θανάτου, είναι ανάπηρος σωματικά ή πνευματικά σε ποσοστό 67% και άνω, οπότε λαμβάνει ολόκληρη τη δικαιούμενη σύνταξη, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναπηρία, ανεξαρτήτως άλλων προϋποθέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ