ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

arogi.gov.gr: Έως τέλη Σεπτεμβρίου ανοιχτή η πλατφόρμα

arogi.gov.gr: Έως τέλη Σεπτεμβρίου ανοιχτή η πλατφόρμα
INTIME NEWS

Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr, για την αποζημίωση σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές από τις 27 Ιουλίου και έως τις 13 Αυγούστου, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών

Μέσω της πλατφόρμας, όλοι όσοι επλήγησαν μπορούν να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να τους χορηγηθεί έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή από το υπουργείο Οικονομικών.

Για να μπείτε στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, κάντε κλικ εδώ

Ειδικότερα, οι πληγέντες από τις πυρκαγιές μπορούν μέσω της υποβολής μίας ενιαίας αίτησης, η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75) ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της, να ζητήσουν:

  • προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής,
  • την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ,
  • οικονομική ενίσχυση για την οικοσκευή,
  • οικονομική ενίσχυση για τις ζημιές σε εξοπλισμό κ.λπ., που υπέστησαν επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε έως:

  • 6.000 ευρώ για αποζημίωση οικοσκευής ανά κατοικία,
  • 8.000 ευρώ για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών και χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, με εγκαταστάσεις, και
  • 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Κατά την υποβολή της αίτησης εμφανίζονται τα ακίνητα των ιδιοκτητών που, σύμφωνα με τη δήλωση Ε9 τους, βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ανά ακίνητο την έκταση των ζημιών και τη χρήση του (ιδιόχρηση, μίσθωση κ.λπ.).

Ταυτόχρονα, ανάλογα με την έκταση των ζημιών που δηλώνεται ότι υπέστησαν, τα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται σε κάθε βήμα της αίτησης, υπολογίζονται αυτόματα οι σχετικές ενισχύσεις και στο τέλος εμφανίζεται το συνολικό ποσό για κάθε δικαιούχο.

Σε ό,τι αφορά στην αποζημίωση οικοσκευής για τους ενοικιαστές, η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται σε δύο βήματα:

1. Ο ιδιοκτήτης δηλώνει ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο, παραπέμποντας στη σχετική δήλωση μίσθωσης. Με βάση αυτό, προκύπτει ο πρώτος από τους μισθωτές (σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι του ενός), ο οποίος θα λάβει το συνολικό ποσό αποζημίωσης για την αποκατάσταση της οικοσκευής.

2. Την επόμενη ημέρα, ο μισθωτής ενημερώνεται μέσω σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι υπάρχει για αυτόν αίτηση- δήλωση αποζημίωσης οικοσκευής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αποδέχεται την αίτηση και καθίσταται οριστικά δικαιούχος.

Σημειώνεται ότι:

  • Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 30η Σεπτεμβρίου.
  • Από τη στιγμή που θα υποβληθεί οριστικά, η αίτηση μπορεί να τροποποιηθεί μόνον εντός της ίδιας ημέρας.
  • Για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, οι δικαιούχοι χρειάζεται να έχουν δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό τους (IBAN) στο myTAXISnet της ΑΑΔΕ.
  • Η αίτηση εκδίδεται σε αρχείο pdf με qr code, ώστε να επιβεβαιώνεται άμεσα η εγκυρότητά της.

Για να μπείτε στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, κάντε κλικ εδώ

Στο βίντεο που ακολουθεί η κυβέρνηση δίνει αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση από τους πυρόπληκτους πολίτες των αιτήσεων αποζημίωσης και στήριξης στην πλατφόρμα arogi.gov.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ