ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΠΕ: Αύξηση κερδοφορίας προβλέπουν οι αναλυτές

ΕΛΠΕ: Αύξηση κερδοφορίας προβλέπουν οι αναλυτές
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Αυξημένη λειτουργική κερδοφορία προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) προβλέπουν οι αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου και α’ εξαμήνου των ΕΛΠΕ που ανακοινώνονται σήμερα.

Οι προβλέψεις βασίζονται στις θετικές επιδόσεις της εταιρείας στον κλάδο των πετροχημικών, ενώ ανάκαμψη –έστω και μικρότερη- εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ο κλάδος της εμπορίας.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι τα λειτουργικά κέρδη EBITDA των ΕΛΠΕ για το γ΄ τρίμηνο θα ανέλθουν σε 73 εκατ. ευρώ. Επιπλέον θεωρούν πως η αύξηση αυτή θα προέλθει κυρίως από τον κλάδο των πετροχημικών.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με την Alpha Finance το EBITDA β᾽ τριμήνου θα διαμορφωθεί στα 59 εκατ. ευρώ ενισχυμένο από τον κλάδο των πετροχημικών ενώ αντίστοιχα ο κλάδος της διύλισης θα επηρεαστεί αρνητικά από το συνεχιζόμενο ασθενές περιβάλλον της αγοράς.

Από την πλευρά της η Optima Bank εκτιμά πως το προσαρμοσμένο EBITDA θα κινηθεί στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ εάν εξαιρεθούν οι επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων. Αντίστοιχα για το α’ εξάμηνο η Optima Bank προβλέπει EBITDA της τάξης των 130 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα η Eurobank Equities προβλέπει προσαρμοσμένη κερδοφορία 77,3 εκατ. ευρώ για το β’ τρίμηνο, αυξημένη κατά 23%, σε σχέση με πέρυσι ενώ τέλος, η Axia Ventures προβλέπει λειτουργική κερδοφορία 76 εκατ. ευρώ καθώς το περιθώριο διύλισης των ΕΛΠΕ στο β τρίμηνο έχει βελτιωθεί κατά περίπου 1 δολάριο το βαρέλι, σε σχέση με πέρυσι, στα 6,9 δολάρια το βαρέλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ