ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Νέα μέτρα εάν η ευρωζώνη πληγεί από νέα σοκ

ΕΚΤ: Νέα μέτρα εάν η ευρωζώνη πληγεί από νέα σοκ

Παράλληλες διαβεβαιώσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να κάνει τα πάντα για να οδηγήσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα συμβατά με τον στόχο της, αλλά και για να προστατέψει την ευρωζώνη από νέα σοκ παρείχαν σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βιτόρ Κονστάντσιο και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πρέτ.

«Η ΕΚΤ έχει κάνει και θα συνεχίσει να κάνει – εντός της αποστολής της – ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει τον στόχο της σταθερότητας των τιμών ο οποίος πλέον σημαίνει και την προσπάθεια για τόνωση της ανάπτυξης, προκειμένου να κλείσει το αρνητικό κενό στην παραγωγή το οποίο ασκεί καθοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό», δήλωσε ο Κονστάντσιο παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση της ΕΚΤ στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία και την χρηματοοικονομική σταθερότητα θα βρεθούν στο επίκεντρο των επερχόμενων συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Από την πλευρά του ο Πρέτ υποστήριξε πως τα μέτρα της ΕΚΤ μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω αν η οικονομία της ευρωζώνης πληγεί από νέα σοκ. «Αν υλοποιηθούν περαιτέρω αρνητικά σοκ, τα μέτρα μας θα μπορούσαν να αναπροσαρμοστούν αναλόγως για μια ακόμα φορά, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις πιθανές παράπλευρες επιπτώσεις», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ