ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρευξείνια Τράπεζα: Στα 400 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο δανείων στην Ελλάδα

Παρευξείνια Τράπεζα: Στα 400 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο δανείων στην Ελλάδα
O Ντμίτρι Πάνκιν, πρόεδρος της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου

Να αυξήσει το συνολικό της χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων στην Ελλάδα στα 400 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους από 371 εκατ. ευρώ σήμερα στοχεύει η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου, ευρύτερα γνωστή ως Παρευξείνια Τράπεζαστηρίζοντας παράλληλα επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την πανδημία.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρός της κ. Ντμίτρι Πάνκιν, ακριβώς λόγω της πανδημίας η τράπεζα αλλάζει τη στρατηγική της, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και στην «πράσινη» τραπεζική.

Σε απόλυτους αριθμούς, συνολικά το χαρτοφυλάκιο δανείων της Παρευξείνιας Τράπεζας ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ το 2020, αυξημένο κατά 11,8% σε ετήσια βάση, ενώ φέτος, μέχρι το τέλος Ιουλίου, έφτασε τα 2,25 δισ. ευρώ, καταγράφοντας επιπλέον αύξηση 8% σε σχέση με το τέλος του 2020.

Αντίστοιχα, ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η ετήσια αύξηση να ανέλθει σε 5-7% μέχρι το 2030 ανεβάζοντας το ύψος του χαρτοφυλακίου στα 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 και συνολικά η τράπεζα να έχει χρηματοδοτήσει έργα ύψους 12 δισ. ευρώ μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

Αλλαγή του μοντέλου

Όπως ανέφερε ο κ. Πάνκιν, το 2020 ήταν μια ξεχωριστή χρονιά καθώς τους πρώτους μήνες όλα «πάγωσαν» λόγω της πανδημίας. Εν συνεχεία, η κατάσταση άλλαξε δραματικά από το Μάιο/Ιούνιο του 2020 λόγω της εισροής χρημάτων στην οικονομία. Έτσι συνολικά ήταν μια καλή χρονιά για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα οικονομικά αποτελέσματα. Ειδικά για την Παρευξείνια Τράπεζα «είναι ένα από τα καλύτερα χρόνια στην ιστορία μας» καθώς «φέτος έχουμε πολύ χαμηλά επιτόκια και μεγάλη ζήτηση για νέα δάνεια».

Εντούτοις, όπως ανέφερε ο κ. Πάνκιν, σε μια εποχή με μηδενικά επιτόκια, όλοι μπορούν να δανειστούν με κόστος χρήματος 1-2%. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει και ο ρόλος της αναπτυξιακής τράπεζας που αρχικά ήταν να χρηματοδοτήσει μακροχρόνια με χαμηλά επιτόκια.

Και μολονότι σε μικρότερες χώρες υπάρχει ακόμη αυτή η ανάγκη, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Ρωσία η κατάσταση είναι διαφορετική. Έτσι, η μακροχρόνια στρατηγική της Παρευξείνιας Τράπεζας είναι να αναλάβει το ρόλο του project organiser. Η τράπεζα θα κάνει risk assessment και feasibility studies και μετά θα καλεί άλλες τράπεζες να συμμετέχουν στα έργα.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει και από εταιρείες συμβούλων ή επενδυτικές τράπεζες, όμως σε αυτή την περίπτωση το κόστος θα ήταν πάρα πολύ μεγάλο. «Εμείς παίρνουμε ρίσκο στον ισολογισμό μας, συμμετέχουμε στο έργο» τονίζει ο κ. Πανκίν.

Για το σκοπό αυτό η τράπεζα σχεδιάζει να αυξήσει και το προσωπικό της, από τα 120 περίπου άτομα σήμερα στα 200 και πλέον μέσα στα επόμενα χρόνια ενώ παράλληλα προχωρά τις διαδικασίες για τη μετεγκατάστασή της σε νέο κτήριο, πάντα εντός της Θεσσαλονίκης όπου και εδρεύει.

Νέα έργα στην Ελλάδα

Ειδικά για τη χώρα μας, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Τράπεζας Αριστοτέλης Σπηλιώτης, το ποσοστό των χρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 16,5% του συνόλου, όσο περίπου και το μετοχικό κεφάλαιο της χώρας μας στην τράπεζα. Ως προς τα επόμενα βήματα, η τράπεζα σχεδιάζει να συνεργάζεται πιο στενά με την Αναπτυξιακή Τράπεζα για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ εξετάζει μια σειρά από έργα ώστε στο τέλος του έτους το χαρτοφυλάκιο να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ από 371 εκατ. ευρώ σήμερα. Επιπλέον, εξετάζει τη χρηματοδότηση έργων από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και από βιομηχανίες ενώ έμμεσα επιδιώκει να στηρίξει και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ