ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Deal» δισεκατομμυρίων για τα ακίνητα των τραπεζών

«Deal» δισεκατομμυρίων για τα ακίνητα των τραπεζών
ΙΝΤΙΜΕ

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον -αλλά και οι αποτιμήσεις- για τα «πακέτα» των τραπεζικών ακινήτων που βγαίνουν προς πώληση ή αξιοποίηση το προσεχές διάστημα.

Στο στόχαστρο κορυφαίων διεθνών αλλά και εγχώριων funds, που είναι διατεθειμένα να «βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη» βρίσκονται τα πακέτα ακινήτων που σχεδιάζουν να διαθέσουν μέσα στους προσεχείς μήνες η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Καθώς μάλιστα πρόκειται για ακίνητα που ήδη έχουν στην κατοχή τους -και όχι αυτά που θα προέλθουν από πλειστηριασμούς- μιλάμε για άμεση συμφωνία που θα φέρει είτε ζεστό χρήμα είτε νέες συνεργασίες για τις τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, η αναθέρμανση του ελληνικού real estate, οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας αλλά και η σπανιότητα που υπάρχει σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων, όπως π.χ. κτήρια γραφείων και αποθήκες αυξάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον από την πλευρά των funds. Καθώς μιλάμε κυρίως για επαγγελματικά ακίνητα, οι αποδόσεις είναι κατά κανόνα υψηλότερες σε σχέση με τα οικιστικά ενώ και οι διαδικασίες αγοραπωλησιών ή και ανάπτυξης πιο εύκολες.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι το Φθινόπωρο θα είναι πολύ καυτό, καθώς και οι δύο τράπεζες θέλουν να προχωρήσουν σε μεγάλο βαθμό τις συναλλαγές εντός του τρέχοντος έτους, ώστε τα αποτελέσματά τους να αποτυπωθούν στους ισολογισμούς του 2022.

Το Skyline της Alpha Bank

Με αυτά τα δεδομένα, πρώτο στη λίστα των εξελίξεων είναι το project Skyline της Alpha Bank, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μιας επενδυτικής πλατφόρμας, δίνοντας έμφαση σε εμπορικά ακίνητα, γραφεία και χώρους logistics. Πρόκειται για κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί ανάμεσα στην τράπεζα και ξένο επενδυτή, οποίος θα μπει στο κεφάλαιο της Alpha Αστικά Ακίνητα ενώ η τράπεζα θα δώσει επιπλέον «προίκα» σε ακίνητα αξίας 500 εκατ. ευρώ, διατηρώντας παράλληλα μειοψηφικό πακέτο στο νέο σχήμα.

Παράλληλα, η Alpha Bank αναμένεται να εισπράξει άμεσα 400 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας έτι περαιτέρω τον ισολογισμό της ενώ προβλέπεται να ενισχύσει και την οργανική της κερδοφορία σε ετήσια βάση μέσα από τα κέρδη που θα φέρει η νέα εταιρεία.

Οι κινήσεις της Τράπεζας Πειραιώς

Την ίδια στιγμή, κινητικότητα υπάρχει και από την Τράπεζα Πειραιώς η οποία και σχεδιάζει να αξιοποιήσει μέρος από το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που έχει αποκτήσει εδώ και χρόνια. Παράλληλα, με δεδομένη την απόφασή της να μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της στο Ελληνικό, απελευθερώνονται αρκετά «φιλέτα» σε ολόκληρη την Αθήνα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Και σε αυτή την περίπτωση αναζητείται επενδυτής, είτε εγχώριος είτε διεθνής επενδυτής. Το συγκεκριμένο έργο επιβλέπει ο κ. Γιώργος Κορμάς ενώ στη δεξαμενή των προς πώληση ή αξιοποίηση ακινήτων περιλαμβάνονται τόσο γραφεία όσο και βιομηχανικοί χώροι, κτήρια logistics αλλά και κατοικίες. Ως προς τη δομή της συναλλαγής, η τράπεζα εξετάζει τόσο την απευθείας πώληση σε κάποιο fund ή ΑΕΕΑΠ όσο και το δημιουργία νέου σχήματος στο οποίο θα συμμετάσχει, στο πρότυπο της Alpha Bank.

Οι servicers και ο φορέας αξιοποίησης ακινήτων

Τέλος, με πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζουν και επεκτείνουν οι servicers τα δικά τους τμήματα REO’s καθώς εκτιμούν ότι με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα κληθούν να διαχειριστούν μεγάλο αριθμό ακινήτων που θα έλθουν στην κατοχή τους. Είτε μιλάμε για οικιστικά είτε για επαγγελματικά ακίνητα, εντός του 2022 αναμένεται να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα, ενώ οι servicers εκτιμούν πως ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων τους θα προέλθει από αυτή τη δραστηριότητα. Τέλος, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να «τρέξει» και ο διαγωνισμός για τον Φορέα Αξιοποίησης των ακινήτων που θα προκύψουν από τους πλειστηριασμούς ακινήτων πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών. Με δεδομένο ότι στον φορέα θα ενταχθούν άμεσα περίπου 20.000 κατοικίες, με προοπτική ο αριθμός τους να ξεπεράσει τις 50.000, είναι μια εξέλιξη που θα φέρει σημαντικές αναπροσαρμογές στην αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ