ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγμάτευση: Αυτές είναι οι σκληρές απαιτήσεις των δανειστών

Διαπραγμάτευση: Αυτές είναι οι σκληρές απαιτήσεις των δανειστών

Διαφοροποιήσεις στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 (3,5% ζητούν οι Ευρωπαίοι-1,5% το ΔΝΤ) αλλά και σύγκλιση στις απαιτήσεις για σκληρά μέτρα σε μια σειρά από τομείς όπως το φορολογικό , το ασφαλιστικό και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αποκαλύπτονται στα email με τις απαιτήσεις των δανειστών.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Αγορά» στα κείμενα που εστάλησαν με email προς την κυβέρνηση (37 σελίδες από την ευρωπαϊκή πλευρά και 15 σελίδες από το ΔΝΤ) υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές σε κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής του κράτους και των πολιτών.

Συγκεκριμένα οι δανειστές ζητούν μεταξύ άλλων:

- την μείωση του αφορολόγητου στις 8.182 ευρώ, αντί τα 9.090 που αποδέχεται η κυβέρνηση (και αντί 9.545 ευρώ που ισχύει σήμερα)

- αύξηση του ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση) αλλά και στα βιβλία. Αυτή τη στιγμή ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι στο 13% και το ΔΝΤ επιθυμεί αυτό να αυξηθεί και να φτάσει στο 23%.

- αυξήσεις και νέους έμμεσους φόρων σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση.

Επιπλέον , στα προαπαιτούμενα για την β΄αξιολόγηση το φθινόπωρο, οι δανειστές απαιτούν:
- απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων έως τον Σεπτέμβριο του 2016,

- περικοπές των προνομιακών επιδομάτων,

- ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Αυτό σημαίνει μείωση των επικουρικών συντάξεων, που το ΔΝΤ την υπολογίζει σε 700 εκατομμύρια ευρώ, κάτι όμως που δεν δέχεται η κυβέρνηση.

- νέες παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια, με πάγωμα μπόνους και προαγωγών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ