ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Να συμβάλουν στην απορρόφηση των αυξήσεων ρεύματος οι ιδιώτες προμηθευτές

Σκρέκας: Να συμβάλουν στην απορρόφηση των αυξήσεων ρεύματος οι ιδιώτες προμηθευτές
ΙΝΤΙΜΕ

Σύσταση προς τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να συμβάλουν στην απορρόφηση των αυξήσεων, απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα μέτρα που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με αιχμή την επιδότηση του τιμολογίου όλων των προμηθευτών κατά 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου.

Κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός ζήτησε να στηριχθεί ο καταναλωτής στο πλαίσιο της λειτουργίας του ανταγωνισμού.

Από την άλλη πλευρά ορισμένες εταιρείες εξέθεσαν προβληματισμό για την επαλήθευση των σεναρίων εξέλιξης των τιμών, πάνω στα οποία βασίστηκε η εκτίμηση για τα τιμολόγια λιανικής δεδομένου ότι η κρίση σε διεθνές επίπεδο συνεχίζεται.

Η τιμή της ενέργειας για σημερα στην ελληνική αγορά διαμορφώνεται στα 172,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα (η μέγιστη φθάνει στα 209,66 ευρώ), στα ίδια επίπεδα με την Ισπανία και την Πορτογαλία και ελαφρώς χαμηλότερα από την Ιταλία όπου η τιμή αύριο φθάνει στα 174,58 ευρώ.

Το θέμα των αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας θα τεθεί και στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Η επιδότηση των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα εφαρμόζεται για την κατανάλωση μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα (δηλαδή η επιδότηση είναι 9 ευρώ το μήνα), μέγεθος που καλύπτει πάνω από το 70% των καταναλωτών.

Για μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρων ο υπουργός παρουσίασε παραδείγματα τιμολόγησης από τη ΔΕΗ με επιπλέον έκπτωση ύψους 3 ευρώ, για κατανάλωση 500 κιλοβατώρων η επιπλέον έκπτωση ανεβαίνει στα 6 ευρώ και στις 600 κιλοβατώρες στα 9 ευρώ.

Πρακτικά η επιβάρυνση των πελατών της ΔΕΗ περιορίζεται στα 1 - 2 ευρώ το μήνα, ενώ χωρίς τα μέτρα που ελήφθησαν (κρατική επιδότηση και εκπτώσεις από τη ΔΕΗ) θα ξεπερνούσε τα 40 ευρώ. Η επιδότηση των 9 ευρώ θα εμφανίζεται σε διακριτό σημείο του λογαριασμού.

Σε ερώτηση για τους λοιπούς προμηθευτές, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως δεν υπάρχει εργαλείο εξαναγκασμού που θα υποχρέωνε οποιονδήποτε να πουλήσει σε τιμή που δεν τον συμφέρει.

«Η ΔΕΗ αποφάσισε μόνη της να συνδράμει με επιπλέον εκπτώσεις. Ήδη υπάρχουν κάποιοι προμηθευτές που προσπαθούν να μην περάσουν όλη την αύξηση στους πελάτες τους. Εμείς θέλουμε να δουλέψει ο ανταγωνισμός με καθαρό τρόπο, να μην παραπλανάται ο καταναλωτής και να οδηγήσουμε τις τιμές προς τα κάτω. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε τη μείωση αλλά μπορούμε να επιβάλουμε δίκαιο ανταγωνισμό», υπογράμμισε ο υπουργός πριν συναντήσει τους προμηθευτές ρεύματος.

Παραδείγματα λογαριασμών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ