ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της σε ασφαλιστικό και φορολογικό – Ποιοι επηρεάζονται από τις αλλαγές

Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της σε ασφαλιστικό και φορολογικό – Ποιοι επηρεάζονται από τις αλλαγές
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015. EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα δρομολογούνται πολλά από τα 49 προαπαιτούμενα που κλείδωσαν στο EuroWorking Group της προηγούμενης Παρασκευής θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το μεγαλύτερο βάρος του νομοσχεδίου θα πέσει στις διατάξεις που σχετίζονται με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και εν συνεχεία στα φορολογικά.

Ποιους πιάνουν τα 67 έτη

Αναλυτικότερα, με τις διατάξεις που θα καταθέσει προς ψήφιση το υπουργείο Εργασίας θα επέλθουν τροποποιήσεις στην ασφαλιστική νομοθεσία, ώστε, σε όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 67 με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης, να επιβληθεί σταδιακά η αύξηση της καταβολής εισφορών στα 40 χρόνια μέχρι το 2022. Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει άνεργους και ελεύθερους επαγγελματίες που είναι σήμερα στο προθάλαμο του μεταβατικού ορίου ηλικίας που προβλέπει ο νόμος προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Πλέον, εάν δεν συμπληρώσουν τα απαραίτητα χρόνια ασφάλισης, ήτοι δεν επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να περιμένουν έως τα 67 για να λάβουν σύνταξη.

Το υπουργείο Εργασίας μετά από απαίτηση των πιστωτών θα φέρει διατάξεις που καταργούν τις προβλέψεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα που θεσπίστηκαν με τους νόμους 4325/2015 και 4331/2015 (νόμοι Στρατούλη) και αφορούν στις συντάξεις των υπερηλίκων του ΟΓΑ, τη δυνατότητα συνταξιοδότησης σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, τη μείωση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ, τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επικουρικών ταμείων και των ταμείων πρόνοιας από το ΑΚΑΓΕ, αλλά και την αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών.

Επανεξετάζονται πρόωρες συντάξεις, βαρέα και ανθυγιεινά

Αλλαγές αναμένονται και στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο, καθώς ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έχουν ζητήσει την επανεξέταση του καθεστώτος βαρέων και ανθυγιεινών για εργαζόμενους σε δήμους και άλλες υπηρεσίες (π.χ. νεκροταφεία) οι οποίοι αν και δεν ασκούν ανθυγιεινό επάγγελμα διατηρούν τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60, με 15 έτη ασφάλισης, εκ των οποίων τα 12 στα βαρέα.

Πολλές από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου θα αφορούν στην φορολογική διοίκηση, στις φοροπαραβάσεις και στη ρύθμιση οφειλών. Συγκεκριμένα, αναμένονται νέες διατάξεις για τη φοροδιαφυγή και την απάτη, προκειμένου να τροποποιηθεί ο νόμος 2523/1999, νέες ποινές για τις απλές παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, αλλά και τροποποίηση των ρυθμίσεων του 2014 και του 2015 για την καταβολή οφειλών από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Οι βασικές αλλαγές στο φορολογικό

Στις φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου θα περιλαμβάνεται η κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ για τους αγρότες, αλλά και η ακύρωση του άρθρου 2 του Νόμου 4328/2015 (νόμος Βαλαβάνη) που αφορά στη δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο.

Σημαντικές διατάξεις που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο σχετίζονται με την αναβάθμιση του οργανικού νόμου για τον προϋπολογισμό και τις αλλαγές στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο, με τις αλλαγές στο μηχανισμό τιμολόγησης των φαρμάκων, αλλά και με την περίοδο προστασίας των φαρμάκων (πατέντες).

Ακόμη, δεν έχει ξεκαθαρισθεί το εάν στο νομοσχέδιο σκούπα θα περιληφθούν οι διατάξεις για την αυστηροποίηση των κριτηρίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, οι διατάξεις για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλά και οι αλλαγές στον οργανικό νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.