ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

Moody’s: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες
AP Photo

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στις εγχώριες τράπεζες έδωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s καθώς προχώρησε στην αναβάθμισή τους κατά δύο βαθμίδες.

Μάλιστα, οι αναλυτές της Moody's άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο και νέας αναβάθμισης και μάλιστα σύντομα, καθώς οι προοπτικές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι θετικές.

Αναλυτικά, η Moody's αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank και την Alpha Bank σε B2 από το Caa1, και την Τράπεζα Πειραιώς σε B3 από Caa2, με θετικές προοπτικές και για τις τέσσερις.

Οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην αναβάθμιση αυτή είναι η βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων και της φερεγγυότητας τους, ενώ σύμφωνα με τη Moodys οι ελληνικές τράπεζες έχουν καλές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Επιπλέον η Moody's προσδοκά πως οι ελληνικές τράπεζες θα βελτιώσουν έτι περαιτέρω το πιστωτικό τους προφίλ και κατ’ αυτό τον τρόπο θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν κάθε νέο σχηματισμό προβληματικών δανείων ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Μάλιστα, εκτιμά ότι η αξιολόγησή τους μπορεί να βελτιωθεί σύντομα εφόσον οι τράπεζες διατηρήσουν τα ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και τη ρευστότητά τους, εφαρμόζοντας πλήρως τα σχέδια μετασχηματισμού τους και μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους.

Επίσης σημαντική αναβάθμιση θα λάβουν εφόσον αξιοποιήσουν το οικονομικό και πιστωτικό δυναμικό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα ωφεληθεί σημαντικά από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ως προς τις προκλήσεις, η πιο σημαντική είναι η ποιότητα του κεφαλαίου τους, λόγω του ύψους των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC), ενώ ταυτόχρονα καλούνται να μειώσουν περαιτέρω τα προβληματικά τους δάνεια, να περιορίσουν τα έξοδα και να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ