ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη η απόσταση στα κόκκινα δάνεια

Μεγάλη η απόσταση στα κόκκινα δάνεια

Αγεφύρωτες μοιάζουν οι διαφορές κυβέρνησης θεσμών στα κόκκινα δάνεια όπως προέκυψε το Σάββατο από τη συνάντηση του υπουργού Οικκονομίας Γιώργου Σταθάκη με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.Οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζονται σήμερα Κυριακή.

"Κάναμε πρόοδο σε όλα σχεδόν τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο, το πολύ ως τα χαράματα της Δευτέρας" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη λήξη του μαραθωνίου διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι υπήρξε πρόοδος σε ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και στο θέμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ για τη διετία 2017-2018.

Κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα κόκκινα δάνεια δήλωναν πως "η απόσταση είναι μεγάλη", παρά το γεγονός ότι κατατέθηκε από την ελληνική πλευρά συμβιβαστική πρόταση μικρότερης χρονικά μεταβατικής περιόδου προστασίας, από αυτή της τριετίας.

Η ελληνική πρόταση για τριετή μεταβατική περίοδο απελευθέρωσης της πώλησης των κόκκινων δανείων σε ξένα funds φέρεται να συνάντησε την άρνηση των θεσμών οι οποίοι επιθυμούν άμεση πώληση με το "πακετάρισμα" μάλιστα και ενήμερων δανείων.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση θεωρούν εφικτό να υπάρξει μία παράταση 1 έτους με παράλληλη όμως προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών για δάνεια πρώτης κατοικίας.

Η συμβιβαστική πρόταση προβλέπει ότι θα προστατεύονται από την πώληση δάνεια που συνδέονται με επιχειρηματικά δάνεια ύψους έως 100.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο όριο για ελεύθερους επαγγελματίες προσδιορίζεται στα 75.000 ευρώ και στα καταναλωτικά δάνεια στα 5.000 ευρώ.

Τέλος στη διαπραγμάτευση του Σαββάτου τέθηκαν και ζητήματα σχετικά με τη διακυβέρνηση των ελληνικών τραπεζών.

Διαβάστε ακόμη
Φάκελος κόκκινα δάνεια: Τα εμπόδια στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ