ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Ξεκινά το tapering - Προς αύξηση επιτοκίων το 2022

Fed: Ξεκινά το tapering - Προς αύξηση επιτοκίων το 2022
Το 2022 αντί για το 2023 βλέπει την πρώτη αύξηση επιτοκίων η Fed Pixabay

Μήνυμα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα από ότι αναμενόταν και ότι θα ξεκινήσει σύντομα η περιστολή των αγορών ομολόγων, έστειλε σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.  

Οι αξιωματούχοι της Fed έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι είναι σχεδόν έτοιμοι να ξεκινήσουν τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων τους, ενώ αναμένουν την πρώτη αύξηση επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2022, ενωρίτερα από ό,τι εκτιμούσαν τον Ιούνιο.

«Αν συνεχιστεί η πρόοδος με τον ρυθμό που αναμένεται, η Επιτροπή κρίνει ότι μια περιστολή στον ρυθμό αγοράς των στοιχείων ενεργητικού μπορεί να είναι σύντομα αναγκαία» σημειώνεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Η επιτροπή FOMC των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας ψήφισε ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο 0% με 0,25%.

Η πλειονότητα των μελών της επιτροπής βλέπουν τώρα την πρώτη αύξηση επιτοκίων το 2022. Τον Ιούνιο η πλειονότητα προέβλεπε ότι η πρώτη αύξηση θα πραγματοποιηθεί το 2023.

H κεντρική τράπεζα προβλέπει τώρα ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,9% φέτος, έναντι 7% που ανέμενε τον Ιούνιο. Ωστόσο, η ανάπτυξη το 2023 αναβαθμίστηκε στο 3,8% από 3,3%.

Την ίδια στιγμή τα μέλη της επιτροπής αναβάθμισαν τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται να ενισχυθεί στο 3,7% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για άνοδο στο 3%.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν ότι πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,3% στο 2022, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για πληθωρισμό στο 2,1% το 2022 και 2,2% το 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ