Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από την Τουρκία - Τρελή κίνηση λένε οι αναλυτές
Ανανεώθηκε:
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε αιφνιδιαστικά το επιτόκιο αναφοράς της, παρά τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό.
Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 1% στο 18 %, εκπλήσσοντας τους αναλυτές που δεν είχαν προβλέψει καμία αλλαγή.
Η λίρα έπεσε πάνω από 1,24% μετά την ανακοίνωση της απόφασης, διαμορφούμενη σε 8,76 λίρες έναντι 1 δολαρίου ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε το 19,25 % τον Αύγουστο, ωστόσο ο Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης Σαχάπ Καβτσιόγλου, αντί να αυξήσει τα επιτόκια τα μείωσε σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται «αυτοκτονική» από τους αναλυτές και αποδίδεται στην πίεση από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μείωση του κόστους δανεισμού.
Ο Καβτσιόγλου, πρώην αρθρογράφος εφημερίδων, συμμερίζεται την ανορθόδοξη θεωρία του Ερντογάν ότι το υψηλό κόστος δανεισμού τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.
Ο διορισμός του Καβτσιόγλου τον περασμένο Μάρτιο τρόμαξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές εν μέσω ανησυχιών ότι θα ακολουθήσει χαλαρή νομισματική πολιτική. Η λίρα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 15% από τότε που ανέλαβε τη θέση.
Σήμερα η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι κρίνει ότι η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε «παροδικούς παράγοντες», έτσι έκρινε ότι απαιτείται αναθεώρηση της στάσης της νομισματικής πολιτικής και αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο.
«Αυτή είναι μια τρελή κίνηση, μια γελοία κίνηση. Ο πληθωρισμός είναι υψηλός και αυξάνεται, οπότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό παρά πολιτικοί λόγοι. Ο τζόγος του Ερντογάν με τη λίρα επειδή χάνει τη δημοτικότητά του και είναι απελπισμένος να κινήσει την οικονομία. Αυτή δεν είναι μια σωστή κεντρική τράπεζα, είναι φέουδο του Ερντογάν », ανέφερε στους Financial Times ο Τιμ Ας, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ : Έφη Ρευματά: «Το Push Up είναι καθρέφτης της εποχής μας – και μας αφορά όλους»
09:53
ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ ΣΤΟ CNN GREECE: Έρχονται χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα από την Κυριακή: Ισχυρός παγετός και κρύο σε όλη τη χώρα - Η πρόβλεψη για την Αττική
09:43
Δέκα χρόνια στην προεδρία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - «Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη»
09:39
Πώς θα σώσουν το σπίτι τους 20.000 νοικοκυριά - Κρατική επιδότηση ενοικίου για 12 χρόνια
09:30