ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων - Ποιους αφορά

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων - Ποιους αφορά
INTIME

Νέες προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2021 – Α΄ΦΑΣΗ

Σε επιχειρήσεις –εργοδότες που δεν κατέστη δυνατή η υποβολή δήλωσης ένταξης στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, δίνεται εκ νέου η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2021.

Η ανωτέρω επαναληπτική διαδικασία είναι δυνατή μόνο εφόσον σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία του άρθρου 7 της αριθμ.οικ.23103/478/13-6-2020 ΚΥΑ (Β’ 2274), γνωστοποιήθηκε η μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου.

Διευκρινίζεται ότι η ανωτέρω δυνατότητα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄- ΦΑΣΗ)», εντός της κάτωθι προθεσμίας: 21/9/2021- 24/9/2021

Για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2021 – Β΄ ΦΑΣΗ

Δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ», εντός της κάτωθι προθεσμίας, και ειδικότερα:

  • για εργαζόμενους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση Β΄ΦΑΣΗΣ,
  • για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ΦΑΣΗΣ

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων από 27/9/2021-30/9/2021

Σημειώνεται ότι πριν υποβληθεί το έντυπο «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β’ ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ ΦΑΣΗΣ, οι εργοδότες μπορούν να αναζητούν την τελευταία δήλωση για τη Β’ ΦΑΣΗ και επιλέγοντας το κουμπί [Διαχείριση] να ενημερώνονται για τους λόγους αποκλεισμού εργαζομένων από τις πληρωμές της Β’ ΦΑΣΗΣ.

Β. Νέες προθεσμίες υποβολής μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες -επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού και ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021 (τελευταία ευκαιρία υποβολής).

Δίνεται εκ νέου η δυνατότητα να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τους μήνες ΜΑΡΤΙΟ, ΑΠΡΙΛΙΟ και ΜΑΪΟ 2021 σε:

α) Καλλιτέχνες-Επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού εγγεγραμμένους έως και την 10/1/2021 , οι οποίοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σύμφωνα με το άρθρο 121 του ν. 4764/2020 (Α’ 256) και τη με αριθμ. πρωτ. 1638/45/14.1.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως ισχύει και

β) Ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, οι οποίοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σύμφωνα με την αριθμ. 45410/1.7.2021 (Β’ 2883) ΚΥΑ, εντός της κάτωθι προθεσμίας: από 20/9/2021-27/9/202

Γ. Νέες προθεσμίες υποβολής μονομερών δηλώσεων για εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης (τελευταία ευκαιρία υποβολής).

Δίνεται εκ νέου η δυνατότητα για υποβολή μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων από εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1346/1983 (Α΄ 46) και με την παρ. 5 του άρθρου 38 του ν. 1836/1989 (Α΄ 79) σε συνδυασμό με τους όρους κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που είναι σε ισχύ, σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων ως οδηγοί, για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες ΜΑΪΟ και ΙΟΥΝΙΟ 2021, εντός της κάτωθι προθεσμίας: 20/9/2021-27/9/2021

Δ. Υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων από επιχειρήσεις σε περιοχές της Εύβοιας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ είναι διαθέσιμο μέχρι 30/9/2021 για την υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων από επιχειρήσεις εργοδότες -ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανεξαρτήτως αν υπέστησαν υλικές ζημιές ή όχι- που εδρεύουν ή έχουν παράρτημα σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και που ανήκουν στα διοικητικά όρια των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου -Λίμνης Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Αυγούστου 2021 (Α΄143), για τον μήνα ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 2021.

Στο έντυπο δήλωσης αναστολών επιλέγουν την σχετική ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ «Επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021».

Διευκρινίζεται τέλος ότι για την υποβολή μονομερών δηλώσεων από εργαζόμενους σε επιχειρήσεις στις ανωτέρω περιοχές των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί με καταγγελία σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προαναφερθείσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ