ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αγκάθι» οι μειώσεις στις επικουρικές

«Αγκάθι» οι μειώσεις στις επικουρικές

Το μείγμα των μέτρων που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ εως το 2018 διαπραγματεύονται κυβέρνηση και Ευρωπαϊκοί θεσμοί, με το ΔΝΤ να κρατά σκληρή στάση.

Στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου συζητήσεων που αφορούσε στο δημοσιονομικό πακέτο είπε πως η ευρωπαϊκή πλευρά βρίσκεται κοντά στο στόχο των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ δεν έχει διάθεση να μειώσει το χάσμα .

Κατά τον ίδιο, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει μία συμφωνία με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών ούτως ώστε σε πολιτικό πεδίο να επικυρωθεί ότι η Ελλάδα έχει πράξει ότι έχει συμφωνηθεί στην αρχική συμφωνία του Αυγούστου.

«Το ΔΝΤ έχει κάθε λόγο να διατηρεί τις αποστάσεις», είπε εξηγώντας ότι αργότερα θα τις χρησιμοποιήσει στη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Μετά το δημοσιονομικό ακολούθησε το ασφαλιστικό και έπεται συζήτηση για το Δημόσιο, τα κόκκινα δάνεια και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

«Σε κάθε διαπραγμάτευση πάμε, για να τελειώσουμε», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, προσερχόμενος στη συνάντηση με τους θεσμούς. «Έχουμε τις κεντρικές μας προτεραιότητες και πάνω σε αυτές προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να έχουμε συμφωνία», είπε.

Ωστόσο, ο ίδιος μετά από 2 ώρες εξήλθε της συνάντησης με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM χωρίς να έχει επιτευχτεί αποτέλεσμα. Όπως διαφάνηκε η απόσταση στο θέμα των επικουρικών παρέμεινε και ο κ. Κατρούγκαλος αποχώρησε προσωρινά για να προχωρήσουν οι συζητήσεις των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χριστόφορο Βερναρδάκη για θέματα δημόσιας διοίκησης.

Σε αυτή τη συνάντηση εξετάστηκε η κατάργηση του περιορισμού στις προσλήψεις στο Δημόσιο έως το 2020 με την ελληνική πλευρά να ζητά να εξαιρούνται από τον περιορισμό αυτόν ο προσλήψεις σε Παιδεία και Υγεία και οι προσλήψεις που γίνονται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Στις 4 το πρωί εκκίνησε η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Της έναρξης των συζητήσεων είχαν προηγηθεί πολύωρες διαβουλεύσεις ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια ,αλλά και ανάμεσα στους επικεφαλής των θεσμών, δεδομένου ότι ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM έχουν διαφορές στις μεταξύ τους θέσεις.

Οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών γίνονται επί δύο διαφορετικών κειμένων. Αυτού των Ευρωπαϊκών θεσμών του λεγόμενου Memorandum Of Understanding και εκείνου του ΔΝΤ, λεγόμενου και Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP).

Η πλευρά της Κομισιόν δέχεται πως με μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί πως τα ίδια μέτρα οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Οι βασικές διαφορές εστιάζονται στα κόκκινα δάνεια, στις επικουρικές συντάξεις, στο αφορολόγητο των φυσικών προσώπων και στους έμμεσους φόρους. Στο αφορολόγητο η ελληνική πλευρά επιμένει στο να διατηρηθεί στα 9.100 ευρώ.

Οι φόροι... του Αυγούστου

Το προσχέδιο του Memorandum Of Understanding, δηλαδή το κείμενο επί του οποίου διαπραγματεύονται ΕΕ και κυβέρνηση θέτει ως προαπαιτούμενα πολλά από τα μέτρα που είχαν περιγραφεί στο Μνημόνιο του Αυγούστου.

Το εν λόγω προσχέδιο συμφωνίας προβλέπει την μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για την διενέργεια ευκολότερων και ταχύτερων κατασχέσεων και πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών του Δημοσίου, την επανεξέταση και τον περιορισμό των φορολογικών απαλλαγών για την ναυτιλία, τη χρονική επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας, την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, την επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος για τις σχήματα συλλογικών επενδύσεων (αμοιβαία κεφάλια), τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης φορολογικής διοίκησης με αυτονομία στους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους της, τη σύντμηση του χρόνου απόδοσης του ΦΠΑ, μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κυρίως δε την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Μεγάλη η απόσταση στα κόκκινα δάνεια

Αγεφύρωτες μοιάζουν οι διαφορές κυβέρνησης θεσμών στα κόκκινα δάνεια όπως προέκυψαν χτές από τη συνάντηση του υπουργού Οικκονομίας Γιώργου Σταθάκη με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση των χτεσινών διαπραγματεύσεων για τα κόκκινα δάνεια δήλωναν πως "η απόσταση είναι μεγάλη", παρά το γεγονός ότι κατατέθηκε από την ελληνική πλευρά συμβιβαστική πρόταση μικρότερης χρονικά μεταβατικής περιόδου προστασίας, από αυτή της τριετίας.

Η ελληνική πρόταση για τριετή μεταβατική περίοδο απελευθέρωσης της πώλησης των κόκκινων δανείων σε ξένα funds φέρεται να συνάντησε την άρνηση των θεσμών οι οποίοι επιθυμούν άμεση πώληση με το "πακετάρισμα" μάλιστα και ενήμερων δανείων.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση θεωρούν εφικτό να υπάρξει μία παράταση 1 έτους με παράλληλη όμως προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών για δάνεια πρώτης κατοικίας.

Η συμβιβαστική πρόταση προβλέπει ότι θα προστατεύονται από την πώληση δάνεια που συνδέονται με επιχειρηματικά δάνεια ύψους έως 100.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο όριο για ελεύθερους επαγγελματίες προσδιορίζεται στα 75.000 ευρώ και στα καταναλωτικά δάνεια στα 5.000 ευρώ.

Τέλος στη διαπραγμάτευση του Σαββάτου τέθηκαν και ζητήματα σχετικά με τη διακυβέρνηση των ελληνικών τραπεζών.

«Αγκάθι» το ύψος των περικοπων στις επικουρικές

Νέα εμπλοκή στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, καθώς δεν υπάρχει πεδίο συμφωνίας για τις επικουρικές συντάξεις.

Εξερχόμενος από την διαπραγμάτευση του Σαββάτου, ο υπουργός Εργασίας, κ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από εκείνες που είναι πρόθυμη να δεχτεί η ελληνική πλευρά.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην πειραχθούν οι συντάξεις κάτω από τα 1300 ευρώ, ως άθροισμα κύριας και επικουρικής. Αυτό αποτελεί μικρή υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς που είχε θέσει προγενέστερα όριο τα 1400 ευρώ.

Σε σχέση με τα 700 εκατομμύρια ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν από την επικουρική ασφάλιση η κυβέρνηση επιμένει ότι τα περίπου 300 ευρώ θα βρεθούν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και τα υπόλοιπα 400 από τις προσαρμογές στις επικουρικές συντάξεις.

Ποιοι χάνουν-ποιο κερδίζουν στο φορολογικό

Ποιες είναι οι αλλαγές έτσι όπως διαμορφώνεται η νέα φορολογική κλίμακα βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 (εισοδήματα 2014) της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης;

  • Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων θα έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση (από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ).
  • Θα υπάρξει ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ (ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα).
  • Θα υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, (έως και 5% τους εισοδήματός τους).
  • Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο (μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα).
  • Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς θα πληρώσει λιγότερο φόρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ