ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση και την υποβολή

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση και την υποβολή
Φορολογικές δηλώσεις (φωτογραφία αρχείου) ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΑΪΤΑΣ Π

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται κάθε χρόνο η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης για τους φορολογούμενους, που πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να αποφύγουν λάθη ή παραλείψεις που μπορεί να τους κοστίσουν ακριβά.

Περίπου 6.000.000 φορολογούμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο τριών μηνών, καθώς η προθεσμία υποβολής θα διαρκέσει ως τα τέλη Ιουνίου, για να συμπληρώσουν και να υποβάλουν το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, το οποίο έχει αλλάξει σε ελάχιστα σημεία σε σύγκριση με το περυσινό.

Σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε έναν αναλυτικό οδηγό για την ορθή συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Λογιστές και φοροτεχνικοί έχουν αποφασίσει αποχή από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γεώργιος Πιτσιλής κάλεσε πολίτες και επαγγελματίες λογιστές / φοροτεχνικούς- να συνδράμουν την προσπάθειά της ΓΓΔΕ για ομοιόμορφη κατανομή των ηλεκτρονικών υποβολών στο διαθέσιμο για την εκπλήρωση της υποχρέωσης χρόνο.

«Η μαζική συγκέντρωση δηλώσεων προς υποβολή την τελευταία στιγμή, που δυσχεραίνει υπέρμετρα και το έργο των λογιστών φοροτεχνικών, είναι πιθανό να δημιουργήσει δυσλειτουργίες που πρέπει να αποφευχθούν», ανέφερε ο κ. Πιτσιλής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Αν και εφέτος ισχύει η προ-συμπλήρωση της δήλωσης με στοιχεία που συλλέγονται ηλεκτρονικά από εργοδότες, δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, ασφαλιστικά ταμεία, πιστωτικά ιδρύματα κ.λπ, η ΓΓΔΕ ενθαρρύνει τους φορολογουμένους να προχωρούν σε έλεγχο της ορθότητας των προσυμπληρωμένων στοιχείων.

Ειδικά για τις περιπτώσεις ασυμφωνίας βεβαιώσεων αποδοχών σε μισθωτούς, συνταξιούχους ή επιτηδευματίες, η ΓΓΔΕ αναφέρει πως είναι προτιμότερο οι φορολογούμενοι να απευθύνονται για διορθώσεις στους φορείς που τους χορήγησαν την βεβαίωση, πριν υποβάλουν τη δήλωσή τους.

Όπως ξεκαθαρίζεται, από φέτος μπορούν να υποβάλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, τα μέρη Συμφώνου Συμβίωσης, εφόσον έχουν ενημερώσει σχετικά το Τμήμα - Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., με την απαιτούμενη δήλωση μεταβολής.

Σε περίπτωση που η δήλωση επιλέγεται για έλεγχο ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται μέσω του Taxisnet για το εάν θα πρέπει να στείλει ταχυδρομικά τα σχετικά παραστατικά ή εάν θα πρέπει να επισκεφθεί την εφορία για να προχωρήσει η διαδικασία προσδιορισμού του φόρου.

Με την υποβολή της δήλωσης, εφόσον δεν επιλεγεί για έλεγχο, θα προσδιορίζεται το καταβλητέο ποσό του φόρου ή το ποσό της επιστροφής και θα ενημερώνεστε αναλόγως, είτε για την ταυτότητα οφειλής και τις δόσεις είτε για τη διαδικασία είσπραξης του επιστρεπτέου ποσού. Η πράξη προσδιορισμού του φόρου δεν θα αποστέλλεται ταχυδρομικά αλλά θα εκτυπώνεται από το φορολογούμενο.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που παρέχει η ΓΓΔΕ συνεχίζεται να προβλέπεται και φέτος επιπλέον μείωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, τα οποία δεν υπερβαίνουν το ποσό των 21.000 ευρώ, αλλά χωρίς την υποχρέωση συμπλήρωσης αποδείξεων. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι εφέτος στις ιατρικές δαπάνες περιλαμβάνεται και η δαπάνη για την αγορά φαρμάκων.

Τέλος, αναφέρεται πως οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2015 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ