ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σκρέκας: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος
INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός παρέπεμψε για τις ανακοινώσεις για τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις που έχουν να κάνουν με τα τέλη που υπάρχουν στους λογαριασμούς ρεύματος.

«Από την επόμενη χρονιά θα υπάρξει σημαντική μείωση, που θα ανακοινώσουμε τις επόμενες εβδομάδες, σε ό,τι αφορά τις ΥΚΩ (τις χρεώσεις για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας) γιατί έχουμε προχωρήσει σε μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, κι από εκεί θα εξοικονομήσουμε αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ από την επόμενη χρονιά, τα οποία θα αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών», σημείωσε.

«Έως το τέλος του χρόνου θα ξέρουμε ποια ακριβώς θα είναι αυτή η ελάφρυνση. Την έχουμε υπολογίσει, είναι αρκετά σημαντική, και θα ανακοινώσουμε και ποια θα είναι η ελάφρυνση τα επόμενα χρόνια από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (τέλη) μέσα από το επενδυτικό πλάνο που προωθούμε ως κυβέρνηση και ο ΑΔΜΗΕ, ο αρμόδιος διαχειριστής, υλοποιεί» συνέχισε ο υπουργός Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του το Σάββατο, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σημείωσε επίσης ότι θα γίνουν πολύ δραστικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας και παρέπεμψε στο πρώτο κύμα μέτρων που ψηφίστηκε την Παρασκευή και το οποίο έχει να κάνει με την επιδότηση του ηλεκτρικού.

«Από τον επόμενο λογαριασμό θα δουν οι πολίτες τις μειώσεις πάνω στις αυξήσεις, θα απορροφηθεί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων», ήταν η δέσμευση του Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος συγχρόνως αναφέρθηκε και σε επιδότηση για το φυσικό αέριο: με Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών, «τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρχει πολύ αναλυτική ενημέρωση σε σχέση με την έκπτωση που θα υπάρξει», είπε για το θέμα στο «Mega».

Τα μέτρα για τις αυξήσεις στην ενέργεια

Τριπλή επιδότηση στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης τίθεται σε εφαρμογή προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές.

Εντός των ημερών, μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για τη σύσταση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, αναμένεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για την επιδότηση των καταναλωτών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ως προς την ηλεκτρική ενέργεια, έχει αποσαφηνιστεί ότι η επιδότηση θα είναι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα καταβληθεί σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, επιχειρήσεις και νοικοκυριά για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα, στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου χωρίς να αποκλείεται παράταση αν χρειαστεί.

Για το φυσικό αέριο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδοτηθούν οι οικιακοί καταναλωτές με παραπλήσιο ποσό ανά μεγαβατώρα, και πάλι με όριο στην κατανάλωση και με κοινωνικά κριτήρια.

Και για το πετρέλαιο θέρμανσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ την αύξηση του επιδόματος κατά 20%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ