ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πλάνο επενδύσεων 6,5 δισ. ευρώ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πλάνο επενδύσεων 6,5 δισ. ευρώ

Σε 6,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις τις οποίες προωθεί ή στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αυτό τόνισε η διοίκηση του ομίλου, στο πλαίσιο ενημέρωσης επενδυτών για τη στρατηγική και τις προοπτικές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε όλους τους τομείς δραστηριότητας

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης, οι σημαντικές θετικές εξελίξεις που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες με τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου επενδύσεων, παραχωρήσεων, συμμετοχών και νέων έργων του ομίλου σε όλους τους κλάδους θα οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση των οικονομικών του μεγεθών τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι από τις δραστηριότητες του ομίλου θα παράγονται από το 2025 και μετά ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι ανωτέρω ροές θα χρηματοδοτούν τα ίδια κεφάλαια στις νέες επενδύσεις, την αποπληρωμή του εταιρικού δανεισμού και την ανταμοιβή προς τους μετόχους. Έτσι, συνολικά ο όμιλος προωθεί ή συμμετέχει σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 6,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε ό,τι αφορά τον τομέα των παραχωρήσεων, διαμορφώνεται ένα ιδιαιτέρως αξιόλογο - ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα - χαρτοφυλάκιο (Εγνατία Οδός, IRC - Ελληνικό, Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Ολυμπία Οδός κλπ.) Μάλιστα, η ανάληψη της Εγνατίας Οδού αποτελεί ορόσημο για τον Όμιλο με πολλαπλά οφέλη.

Αντίστοιχα στο έργο του Ελληνικού, το Integrated Resort Casino (IRC) προχωρά οριστικά και αμετάκλητα και μάλιστα με ευνοϊκότερους για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όρους. Ως προς το χρονοδιάγραμμα, οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Αντίστοιχα, στο σκέλος των υποδομών τα επόμενα χρόνια αναμένεται σημαντική ενδυνάμωση του κατασκευαστικού τομέα του ομίλου, καθώς το ανεκτέλεστο με τις προς υπογραφή συμβάσεις θα ανέλθει στα επίπεδα των 4,5 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πρόκειται για ένα υψηλό αλλά και ποιοτικό ανεκτέλεστο με ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους για την ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα προσέθεσε πως, η θέση που κατέχει πλέον ο όμιλος στον κατασκευαστικό κλάδο, δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία διεκδικήσει με αξιώσεις και τα νέα έργα υποδομής που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, καθώς ο κλάδος των υποδομών στην Ελλάδα αναμένεται να πρωταγωνιστήσει σαν μοχλός ανάπτυξης

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις αναφορικά με την παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας και τα έργα κυκλικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου συνεχίζεται εντατικά και παραμένει ο στόχος για εγκατεστημένη ισχύ 3.000 MW την προσεχή πενταετία. Παράλληλα, δρομολογούνται οι νέες επενδύσεις που θα αυξήσουν έτι περαιτέρω την εγκατεστημένη ισχύ στο μέλλον, με νέα αιολικά έργα, φωτοβολταϊκά πάρκα, μονάδες αποθήκευσης και πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Αντίστοιχα, όπως ανέφερε η Διοίκηση του ομίλου, η Τέρνα Ενεργειακή πρωταγωνιστεί και στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων έχοντας αναλάβει ήδη σημαντικά έργα (ΣΔΙΤ Ηπείρου και Πελοποννήσου) και έχοντας διαμορφώσει μία ισχυρή στρατηγική συμμαχία με τον όμιλο ΤΙΤΑΝ για τα έργα ΣΔΙΤ Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ως προς τη θερμική ενέργεια, η απόκτηση του 100% του ομίλου ΗΡΩΝ καθιστά τον όμιλο πρωταγωνιστή και στον τομέα της θερμικής ενέργειας ενώ προωθούνται σημαντικές επενδύσεις, όπως η ανάπτυξη σε συνεργασία με την Motor Oil της νέας μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, που θα είναι η πλέον αποδοτική στο ελληνικό σύστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ