ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση - Γαλλία: Στους δρόμους τα συνδικάτα διεδικώντας αυξήσεις μισθών

Ενεργειακή κρίση - Γαλλία: Στους δρόμους τα συνδικάτα διεδικώντας αυξήσεις μισθών
AP Photo/Daniel Cole

Στους δρόμους της Γαλλίας βγήκαν σήμερα, Τρίτη, τα συνδικάτα ζητώντας καλύτερους μισθούς και κοινωνικά επιδόματα, καθώς οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αυξάνονται και η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει να ξαναρχίσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που είχε διακοπεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη Γαλλία, καλώντας τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να μην ξαναρχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να μην «ακουμπήσει» το συνταξιοδοτικό σύστημα και τα επιδόματα ανεργίας.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι ο θυμός και τα κοινωνικά προβλήματα είναι ακόμη εδώ, περισσότερο από ποτέ, καθώς ξαναρχίζουμε την κοινωνική δράση μας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του αριστερού συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, ο οποίος συμμετείχε σε διαδήλωση στο Παρίσι.

Όπως είπε, το συνδικάτο ζητά υψηλότερους μισθούς, εξηγώντας ότι οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής λαμβάνουν σήμερα τα ίδια χρήματα που έπαιρναν και πριν από την κρίση της Covid-19, μολονότι οι τιμές αυξάνονται κατακόρυφα.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου Force Ouvriere Ιβ Βεϊριέρ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η αύξηση 2,2% του ελάχιστου μισθού αυτόν τον μήνα καλύπτει μόνο τον προηγούμενο πληθωρισμό και ζήτησε από τις ομοσπονδίες των εργοδοτών να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν την αύξηση των μισθών.

«Οι πρόσφατες αυξήσεις στο φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό, τα καύσιμα και τα τρόφιμα [...] θα πλήξουν σκληρά τους ανθρώπους αυτό τον χειμώνα. Γι' αυτό λέμε στην κυβέρνηση ότι χρειάζεται μια πραγματική αύξηση του ελάχιστου μισθού» επισήμανε.

Οι υπουργοί υπερασπίστηκαν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση την πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι τα επιδόματα αναπλήρωσης που δόθηκαν στους εργαζόμενους, οι οποίοι τέθηκαν σε αργία λόγω της πανδημίας, ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης που έχει δοθεί στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες.

«Κανείς δεν έχει προστατεύσει τον γαλλικό λαό περισσότερο από εμάς τους τελευταίους μήνες» σημείωσε η υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ