ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Ευρωπαϊκή λύση για τις τιμές στην ενέργεια - Η «συμμαχία» πέντε χωρών της ΕΕ

Σκρέκας: Ευρωπαϊκή λύση για τις τιμές στην ενέργεια - Η «συμμαχία» πέντε χωρών της ΕΕ
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την ανάγκη να δοθεί άμεσα μία ευρωπαϊκή λύση στις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια εξέφρασε σήμερα, από το Λουξεμβούργο, ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

«Οι τιμές στην ενέργεια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί τώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους, αλλά και την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενέργεια», δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

Παράλληλα επισήμανε ότι είναι λάθος όσοι ισχυρίζονται ότι το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας οφείλεται στη στρατηγική για την πράσινη μετάβαση.

«Η στρατηγική για την πράσινη μετάβαση θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών και στους χαμηλότερους ρύπους, προκειμένου να προστατέψουμε το περιβάλλον και τον πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.

Επίσης, τόνισε ότι ένα από τα βασικά θέματα που έχει θέσει η Ελλάδα στο Συμβούλιο είναι η πρόταση για έναν κεντρικό ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα απορροφά τις τρέχουσες και μελλοντικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, χρησιμοποιώντας τα έσοδα από τις δημοπρασίες του ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών και τη δημιουργία ενός μηχανισμού (hedging mechanism) που είναι μονίμως λειτουργικός προκειμένου να απορροφήσει αυτές τις υψηλές αυξήσεις στις τιμές.

«Μέτωπο» Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Τσεχίας και Ρουμανίας -Τι προτείνουν


Μια κοινή προσέγγιση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προτείνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Τσεχίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας με κοινή δήλωσή τους για τις τιμές στην αγορά ενέργειας.

Η Νάντια Καλβίνο Α΄ Αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ισπανίας, ο Μπρούνο Λεμέρ υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης της Γαλλίας, η Αλένα Σιλέροβα υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και ο Νταν Βιλτσεάνου υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας στην κοινή δήλωσή τους αφού υπογραμμίζουν ότι «η τιμή του φυσικού αερίου και οι χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες και αποτελούν σημαντικό και αυξανόμενο βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας, με ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο στους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας», προτείνουν την ακόλουθη προσέγγιση, βασισμένη σε 5 πυλώνες:

Πρώτον, απαιτείται μια κοινή προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη πολιτικών, ώστε να συντονίσουμε τα εθνικά μέτρα για άμεση αντίδραση στις δραματικές κατακόρυφες αυξήσεις τιμών.

Δεύτερον, αναφορικά με το φυσικό αέριο, πρέπει να διερευνηθεί η λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, ώστε να καταλήξουμε γιατί αποδείχθηκαν ανεπαρκή τα υφιστάμενα συμβόλαια φυσικού αερίου. Πρέπει, επίσης, να διαμορφώσουμε κοινές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αποθεματοποίηση φυσικού αερίου, ώστε να περιορίσουμε και να εξομαλύνουμε τις αυξήσεις τιμών. Επιπλέον, πρέπει να βελτιώσουμε τον συντονισμό των αγορών μας σε φυσικό αέριο, ώστε να αυξήσουμε τη διαπραγματευτική ισχύ μας.

Τρίτον, είναι ανάγκη να μεταρρυθμίσουμε τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει πολλά πλεονεκτήματα: διασφαλίζει ενεργειακά αποθέματα αδιαλείπτως, για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, χρειάζεται να βελτιωθεί, ώστε να διαμορφώνει καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στην τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές και στο μέσο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στα εθνικά μείγματα παραγωγής. Αυτό καθίσταται ολοένα και σημαντικότερο, καθώς η απολιγνιτοποίηση θα αυξήσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στην οικονομία μας.

Τέταρτον, πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας, επενδύοντας στη διαφοροποίηση της ενεργειακής μας προμήθειας και να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από χώρες-εξαγωγείς φυσικού αερίου, το ταχύτερο δυνατόν. Οι ενεργειακές μορφές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως για παράδειγμα η βιομάζα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαφοροποίηση της ενεργειακής μας προμήθειας.

Πέμπτον, το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS) είναι θεμελιώδες για τον καθορισμό τιμής για τον άνθρακα και για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης. Συνεπώς, για να προσφέρουμε στους δημόσιους και ιδιώτες ενδιαφερόμενους την ευκαιρία να σχεδιάσουν και να στρέψουν τις επενδύσεις τους προς δραστηριότητες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, πρέπει να διασφαλίσουμε μια πιο προβλέψιμη τιμή για τον άνθρακα και να αποφύγουμε την υπερβολική διακύμανσή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ