ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνία της Πληροφορίας: 163 εκατ. ευρώ για Ψηφιακή Μέριμνα και Freedom Pass

Κοινωνία της Πληροφορίας: 163 εκατ. ευρώ για Ψηφιακή Μέριμνα και Freedom Pass
O Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Σταύρος Ασθενίδης,

Περισσότερα από 163 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί για τα προγράμματα της Ψηφιακής Μέριμνας και του Freedom Pass, σύμφωνα με στοιχεία της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η οποία και είναι ο εκτελεστικός βραχίονας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, σε χρονικό διάστημα μικρότερο των επτά μηνών και τηρώντας τα σχετικά χρονοδιαγράμματα έχουν διατεθεί συνολικά 163.149.250 ευρώ μέσω 917.368 επιταγών (Vouchers) και προπληρωμένων χρεωστικών καρτών, σε δικαιούχους των παραπάνω προγραμμάτων.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της Ψηφιακής Μέριμνας που αφορά τη χορήγηση επιταγής (voucher) αξίας 200 ευρώ σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, 4-24 ετών, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop), ξεκίνησε στις 5 Απριλίου και βρίσκεται ήδη στον τρίτο κύκλο. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 291.164 αιτήσεις και έχουν εκδοθεί 500.294 επιταγές, αξίας 100.588.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, το Freedom Pass ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου και έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 417.220 αιτήσεις. Από αυτές έχουν εκδοθεί συνολικά 417.074 ψηφιακές χρεωστικές κάρτες, συνολικού ποσού ύψους 62.561.250 ευρώ. Το πρόγραμμα φορά την παροχή ψηφιακής προπληρωμένης χρεωστικής κάρτας αξίας 150 ευρώ, για αγορές σε συγκεκριμένες ελληνικές επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου σε νέους 18-25 ετών, που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους ή τη μόνη δόση εφόσον πρόκειται για μονοδοσικό εμβόλιο κατά της Covid-19,

Τέλος, με πλήρη συνέπεια στα σχετικά χρονοδιαγράμματα και ακριβώς ένα μήνα μετά από την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου το πρόγραμμα Freedom Pass / Data. Το εν λόγω πρόγραμμα έχει στόχο την δωρεάν διάθεση 50GB δεδομένων σε εφήβους 15-17 ετών, που έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊο ή τη μόνη δόση εφόσον πρόκειται για μονοδοσικό εμβόλιο. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια πέντε μηνών από την ενεργοποίηση του, αφορά 350.000 δικαιούχους και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω δεδομένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης τόνισε πως «όλοι εμείς εδώ στην ΚτΠ αισθανόμαστε δικαιωμένοι και απόλυτα ικανοποιημένοι για την άμεση υλοποίηση των σπουδαίων αυτών ψηφιακών παρεμβάσεων που έχουν επίκεντρο τον πολίτη. Η ομάδα μας εργάζεται με ταχύτητα και συνέπεια. Σε λιγότερο από επτά μήνες έχουμε κατορθώσει να υλοποιήσουμε τα απαιτητικά προγράμματα της Ψηφιακής Μέριμνας και του Freedom Pass διαθέτοντας περίπου 163 εκατ. ευρώ με 917.368 επιταγές και χρεωστικές κάρτες σε δικαιούχους των προγραμμάτων.

»Παράλληλα σε χρόνο-ρεκόρ μόλις ένα μήνα μετά από την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ ξεκίνησε το πρόγραμμα Freedom Pass / Data, συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ που αφορά 350.000 δικαιούχους. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υπουργό, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, τους υφυπουργούς, αλλά και όλους τους συνεργάτες μας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την αγαστή συνεργασία αλλά και για την εμπιστοσύνη τους. Τέλος αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους τους συνεργάτες μου στην Κοινωνία της Πληροφορίας, που με την σκληρή δουλειά και τον επαγγελματισμό τους κάνουν πραγματικότητα τέτοιες παρεμβάσεις σε τόσο πιεστικά χρονικά περιθώρια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ