ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Παραμένει στο «τιμόνι» του οργανισμού η Γκεοργκίεβα παρά το σκάνδαλο

ΔΝΤ: Παραμένει στο «τιμόνι» του οργανισμού η Γκεοργκίεβα παρά το σκάνδαλο
AP Photo / Mark Schiefelbein

Παραμένει στη θέση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) η Βουλγάρα οικονομολόγος, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, παρά τις αποκαλύψεις που είχαν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για τα «έργα και τις ημέρες» της την εποχή που διατελούσε διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η κυρία Γκεοργκίεβα βρέθηκε στη δίνη ενός σκανδάλου, όταν το 2018 φέρεται ότι ασκούσε πιέσεις για να τροποποιηθεί μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ώστε να εμφανιστεί βελτιωμένη η θέση της Κίνας.

Ειδικότερα, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Ρόμερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατηγόρησε την Γκεοργκίεβα ότι προσπάθησε να αποσιωπήσει τις διαφωνίες για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην έκθεση για για το επιχειρείν «Doing Business», εξαιτίας των οποίων ο ίδιος παραιτήθηκε από τον οργανισμό τον Ιανουάριο του 2018.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε από ένα ανεξάρτητο νομικό γραφείο, έβαζε στο στόχαστρο τη νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επειδή το 2017 άσκησε πιέσεις υπέρ της Κίνας με φόντο εκφοβισμούς και μια «τοξική κουλτούρα» εντός της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η οικονομολόγος από τη Βουλγαρία βρίσκεται στο τιμόνι του οργανισμού από τον Οκτώβριο του 2019 και διαδέχτηκε την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραιτήθηκε για να τεθεί επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ