ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ευρωζώνη θα υπολογίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με μεθοδολογία ΔΝΤ

Η ευρωζώνη θα υπολογίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με μεθοδολογία ΔΝΤ
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Κριστίν Λαγκάρντ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη βούληση της ευρωζώνης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ώστε να «μοιράσει» την απόσταση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel με τίτλο «Οι Ευρωπαίοι δελεάζουν το ΔΝΤ».

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης (εκτιμάται στα 16 δισ. ευρώ) οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να υιοθετήσουν θέσεις τους Ταμείου για τον υπολογισμό της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Το γερμανικό περιοδικό υπενθυμίζει ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει συνδέσει την περαιτέρω συμμετοχή του οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα με την ελάφρυνση μέρους του ελληνικού χρέους.

Στη βάση αυτή οι Ευρωπαίοι εξετάζουν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους υπό το πρίσμα των μικτών αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας, δηλαδή της σχέση μεταξύ της καταβολής τοκοχρεολυσίων και της οικονομικής ισχύος της χώρας. Πιο απλά όταν η ανάπτυξη είναι εύρωστη θα αποπληρώνεται μεγαλύτερο χρέος από όταν είναι ισχνή.

Το ύψος της ελάφρυνσης

Σημειώνεται πως οικονομολόγοι από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου υπολόγισαν το όφελος από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στην υπόθεση εργασίας τους οι οικονομολόγοι χρησιμοποίησαν ένα προεξοφλητικό επιτόκιο ύψους 5 % και ένα μέσο επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας που καθ’ όλη της διάρκεια εξυπηρέτησης των δανείων κυμαίνεται στο 1,5%. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα η παρούσα αξία του οφειλόμενου ποσού των δανείων ονομαστικής αξίας 184 δισ. ευρώ υποχωρεί στα μόλις 87 δισ. ευρώ !

Όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι, δεδομένου ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο ενός ονομαστικού κουρέματος του χρέους και καθότι τα επιτόκια δεν επιδέχονται περαιτέρω μείωση χωρίς αυτό να συνεπάγεται άμεσες απώλειες για τους πιστωτές, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση περί νέας παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Μια νέα παράταση κατά 20 ή και 30 έτη, όπως προτάθηκε από το ΔΝΤ, θα οδηγούσε-στη βάση των ίδιων υπολογισμών σε περαιτέρω μείωση της παρούσας αξίας των προς αποπληρωμή δανείων στα 43 δισ. ευρώ (παράταση κατά 20 έτη) ή στα 30 δισ. ευρώ (παράταση κατά 30 έτη) αντίστοιχα. Στη βάση του ίδιου μοντέλου υπολογισμών, η αξία του νέου, τρίτου πακέτου στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ υποχωρεί στα 59 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με άλλη υπόθεση εργασίας, η αξία του νέου δανείου των 86 δισ. ευρώ θα μπορούσε να υποχωρήσει στο μηδέν. Στο μοντέλο αυτό οι οικονομολόγοι υπολογίζουν με ένα προεξοφλητικό επιτόκιο ύψους 7 %, το οποίο μειώνει την παρούσα αξία των προς αποπληρωμή δανείων στα 8 δισ. ευρώ.

Εάν συνυπολογιστεί σε αυτό η επιστροφή στην Ελλάδα εσόδων ύψους 7,7 δισ. ευρώ που θα εισπράξει η ευρωζώνη μέχρι το 2018 από παλαιότερα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (SMP’s και ANFA’s), η αξία του δανείου στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας θα ήταν ουσιαστικά μηδενική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ