ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΦΠΑ 24%; Μεγαλύτερα βάρη, λιγότερα έσοδα

ΦΠΑ 24%; Μεγαλύτερα βάρη, λιγότερα έσοδα

Έχουν παρέλθει σχεδόν έξι χρόνια από την τελευταία αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ. Ήταν 1η Ιουλίου 2010 όταν ο «κανονικός» συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε από το 21%, στο 23%.

Πληροφορίες - που μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί- αναφέρουν πως η κυβέρνηση πρότεινε στους θεσμούς αύξηση του εν λόγω συντελεστή από το 23% στο 24% αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2016.

Αν και η αύξηση φαίνεται μικρή εν τούτοις θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με την «Καθημερινή» είναι να αντληθούν 500 εκατ. ευρώ έσοδα από την εν λόγω, παρέμβαση, ήτοι τα συνολικά έσοδα από το ΦΠΑ να διαμορφωθούν λίγο υψηλότερα από τα 14 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Στην οικονομική θεωρία η περίφημη καμπύλη Laffer αποδεικνύει ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών πέρα από ένα ορισμένο σημείο είναι αντιπαραγωγική για την περαιτέρω αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Τα στοιχεία για την εξέλιξη των εισπράξεων ΦΠΑ στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν πλήρως την οικονομική θεωρία. Πέρυσι τα έσοδα από ΦΠΑ ήταν 13,625 δισ. ευρώ, έναντι 13,613 δισ. ευρώ το 2014. Αυτό συνέβη παρά τις αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα -μετάταξη εκατοντάδων προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή (13%) στον κανονικό (23%), παρά την αύξηση των συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου-, αλλά και παρά την εκτίναξη της χρήσης καρτών στις συναλλαγές. Ποιο ήταν το κέδρος σε ετήσια βάση; Μόλις 12 εκατ. ευρώ!

Είναι πλέον τεκμηριωμένο- θεωρητικά αλλά και στην πράξη - πως η αύξηση του ήδη υψηλού φορολογικού βάρους θα οδηγήσει σε χαμηλότερες εισπράξεις. Αλλά οι κυβερνώντες θέλουν να το παραβλέπουν, διότι αυτό τους εξυπηρετεί στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Παραδόξως η μη επίδειξη οικονομικού ρασιοναλισμού χαρακτηρίζει και τους τεχνοκράτες των δανειστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ