ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Squid Game: Κι όμως, το πραγματικό χρέος της Νότιας Κορέας δεν είναι παιχνίδι

Squid Game: Κι όμως, το πραγματικό χρέος της Νότιας Κορέας δεν είναι παιχνίδι
Σκηνή από τη νοτιοκορεάτικη σειρά - φαινόμενο του Netflix. Youngkyu Park/Netflix vía AP

Μπορεί το Squid Game (ή «Παιχνίδι του Καλαμαριού») η νέα παγκοσμίως δημοφιλής σειρά που έχει εκτοξεύσει τα έσοδα του Netflix να φαντάζει ακραία και εξωπραγματικοί, πολλοί είναι όμως οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στη Νότια Κορέα που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στους χρεωκοπημένους χαρακτήρες που αγωνίζονται απελπισμένα να φτάσουν στο έπαθλο των 38 εκατ. δολαρίων.

Γι’ αυτούς, η παγίδα του χρέους είναι ιδιαίτερα γνώριμη.

Παρότι έχει εδώ και χρόνια αποπληρώσει το χρέος της, η 58χρονη Yu Hee-sook ακόμη δέχεται τηλεφωνικές ενοχλήσεις από εταιρείες που την απειλούν με κατάσχεση των τραπεζικών της λογαριασμών, καθώς τα δάνειά της πουλήθηκαν σε επενδυτές εν αγνοία της.

«Στην Κορέα, είναι κάτι σαν το τέλος του κόσμου όταν γίνεσαι πιστωτικός κακοπληρωτής», λέει στο Reuters.

Κατά τα 13 χρόνια που πάσχισε να αποπληρώσει τα χρέη της έκανε αρκετές μικροδουλειές, μεταξύ αυτών να αρθρογραφεί σε κινηματογραφικά περιοδικά.

«Οι τράπεζες δεν σε βοηθούν να βγάζεις λεφτά», προσθέτει η Yu, η οποία αισθάνεται εγκλωβισμένη σε μια «Οδύσσεια» χρέους, όπως ακριβώς και οι 456 διαγωνιζόμενοι στο «Παιχνίδι του Καλαμαριού».

Στη δύνη του χρέους οι μικρές επιχειρήσεις

Αν και για τους ξένους η Νότια Κορέα είναι περισσότερο γνωστή για το δημοφιλές συγκρότημα BTS και τα τελευταίας τεχνολογίας Samsung κινητά, ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών και η δυσκολία τού να απελευθερωθεί κανείς από τα χρέη του, είναι μια πραγματικότητα που βιώνουν οι ίδιοι οι πολίτες της.

Καθώς στη χώρα η διαχωριστική γραμμή μεταξύ προσωπικών και επιχειρηματικών δανείων είναι θολή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σηκώνουν το μεγάλο βάρος.

Πέρυσι οι προσωπικές χρεωκοπίες έκαναν πενταετές ρεκόρ σκαρφαλώνοντας στις 50.379.

«Αν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν Κορεάτης, πιθανότατα δεν θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος, έχοντας χρεοκοπήσει πολλές φορές», λέει ένας δικηγόρος στη Σεούλ, ο οποίος ειδικεύεται στην προσωπική πτώχευση.

Ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων της Νότιας Κορέας κατατάσσεται μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο, αποτελώντας το ένα τέταρτο της αγοράς εργασίας. Μια μελέτη της κεντρικής τράπεζας το 2017 έδειξε ότι μόλις το 38% τέτοιων επιχειρήσεων επιβιώνουν τρία χρόνια.

«Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά δεν φροντίζει για τις αποτυχημένες επιχειρήσεις», λέει ο Ryu Kwang-han, ένας 40χρονος επιχειρηματίας που βγήκε από το πρόγραμμα αποκατάστασης οφειλετών το 2019 αλλά εξακολουθεί να αγωνίζεται να πάρει δάνεια.

«Πώς είναι διαφορετικό αυτό από το "Squid Game" αν δεν υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες;»

Τo παγκόσμιo φαινόμενο από τη Νότια Κορέα έχουν παρακολουθήσει μέχρι στιγμής 142 εκατομμύρια νοικοκυριά από την πρεμιέρα του στις 17 Σεπτεμβρίου, βοηθώντας το Netflix να προσθέσει 4,38 εκατομμύρια συνδρομητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ