ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για «πολιτικά αδιέξοδα» προειδοποιεί το ΔΝΤ

Για «πολιτικά αδιέξοδα» προειδοποιεί το ΔΝΤ

Μπορεί το προσχέδιο Μνημονίου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, το οποίο δημοσιοποίησε χθες το Reuters να αναφέρει πως η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% φέτος, πρωτογενές πλεόνασμα 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018, ωστόσο οι πίνακες της έκθεσης «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε σήμερα είναι κενοί για τα έτη μετά το 2015.

Ερωτηθείς από την ανταποκρίτρια του Σκάι και της Καθημερινής στην Ουάσιγκτον Κατερίνα Σώκου για το γιατί η έκθεση του Ταμείου δεν υιοθέτησε τα στοιχεία που απεκάλυψε χθες το Reuters, ο Βίτορ Γκασπάρ επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικών του ΔΝΤ είπε πως δεν γνωρίζει τα στοιχεία του Reuters και δεν μπορεί να τα σχολιάσει.

«Το γεγονός ότι δεν έχουμε δημοσιοποιήσει στοιχεία της Ελλάδος στην έκθεση σχετίζεται με το ότι θέλουμε να προφυλάξουμε την ακεραιότητα της εν εξελίξει διαδικασίας (σ.σ. αξιολόγησης)», είπε και επανέλαβε πως στην περίπτωση της Ελλάδος υπάρχουν δύο πυλώνες που πρέπει να ληφθούν υπόψη οι μεταρρυθμίσεις και η ελάφρυνση χρέους και πως στο τέλος της ημέρας τα νούμερα θα πρέπει να βγαίνουν.

Ο ίδιος είπε πως οι χαμηλότερες (σ.σ. πιο απαισιόδοξες) εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά μεγέθη γίνονται με γνώμονα το να είναι ρεαλιστικότερες.

Σημειώνεται πως στην έκθεση που παρουσιάσθηκλε σήμερα το τμήμα δημοσιονομικών του ΔΝΤ συγκαταλέγει την Ελλάδα στις χώρες που είναι ευάλωτες σε ενδεχόμενους πολιτικούς κινδύνους. «Ο εκλογικός κύκλος ή τα πολιτικά αδιέξοδα (political gridlock) μπορούν να εμποδίσουν την εφαρμογή πολιτικών αποφάσεων, ή να αποθαρρύνουν τη λήψη ισχυρής πολιτικής δράσης το 2016 σε μια σειρά χωρών, περιλαμβανομένων ανεπτυγμένων οικονομιών (Αυστραλία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες), αναδυόμενων (Βραζιλία, Νότια Αφρική, Βενεζουέλα) και αναπτυσσόμενων (Γκάνα, Ζάμπια)», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά η οποία τιτλοφορείται «Αναλαμβάνουμε τώρα δράση, ενεργούμε από κοινού» εμπεριέχει στοιχεία για τα ελληνικά δημοσιονομικά δεδομένα το 2015, διαφορετικά από αυτά που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα τοποθετεί το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2015 στο 4,2% του ΑΕΠ, το πρωτογενές έλλειμμα στο 0,6% του ΑΕΠ, το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στο 1,1% του ΑΕΠ το 2015 και το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεονάσματα στο 2,3% του ΑΕΠ (το δεύτερο μεγαλύτερο μετά από την Ισλανδία και την Ιταλία).

Για τα δημόσια έσοδα αναφέρει πως διαμορφώθηκαν στο 45,8% του ΑΕΠ, ενώ εκτιμά πως οι δημοσιές δαπάνες ήταν στο 50% του ΑΕΠ. Τέλος, τοποθετεί το δημόσιο χρέος το 2015 στο 178,4% του ΑΕΠ.

Η έκθεση αναφέρει πως για το 2015, τα δεδομένα αντανακλούν προκαταρκτικές εκτιμήσεις του προσωπικού του ΔΝΤ για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, το οποίο υπόκεινται σε αναθεώρηση, δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας σχετικά με τις δυνητικά σημαντικές προσαρμογές σε δεδουλευμένη βάση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ