ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωβουλή καταθέτει μήνυση κατά της Κομισιόν για μη εφαρμογή του Μηχανισμού Κράτους Δικαίου

Η Ευρωβουλή καταθέτει μήνυση κατά της Κομισιόν για μη εφαρμογή του Μηχανισμού Κράτους Δικαίου
Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP

Μετά από αίτημα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι η νομική υπηρεσία του Κοινοβουλίου υπέβαλε σήμερα αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για μη εφαρμογή του Κανονισμού Προϋποθέσεων (Conditionality Regulation).

Ο Κανονισμός Προϋποθέσεων, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, επιτρέπει την αναστολή πληρωμών και δημοσιονομικών δεσμεύσεων προς τα κράτη μέλη που παραβιάζουν το Κράτος Δικαίου.

Για παράδειγμα, μια χώρα δεν θα πρέπει να λαμβάνει πόρους ή δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης εάν δεν σέβεται την ελευθερία του Τύπου, εάν παραβιάζει τα δικαιώματα κοινωνικών ομάδων ή εάν θέτει εμπόδια στη Δικαιοσύνη και ευνοεί τη διαφθορά.

Η αντίδραση αυτή έρχεται ως απότοκο της καθυστερημένης αντίδρασης της Κομισιόν στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Πολωνίας, κάτι που το Ευρωκοινοβούλιο έχει μετ' επιτάσσεως ζητήσει.

Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε την Τετάρτη την Πολωνία να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ημερήσιο πρόστιμο 1.000.000 ευρώ, για την παράλειψη αναστολής των διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας που αφορούν τους τομείς δικαιοδοσίας του Πειθαρχικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Η συμμόρφωση με τα προσωρινά μέτρα που διατάχθηκαν στις 14 Ιουλίου 2021 είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ένωση, ιδίως σε αυτήν του κράτους δικαίου», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Δικαστήριο της ΕΕ.

Υπό το πρίσμα των συνθηκών της υπόθεσης και της ικανότητας πληρωμής της Πολωνίας, ο Αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ διέταξε την Πολωνία να καταβάλει στην Επιτροπή περιοδική χρηματική ποινή ύψους 1.000.000 ευρώ την ημέρα, από την ημερομηνία κατά την οποία η σημερινή διαταγή κοινοποιήθηκε σε αυτήν και έως ότου το εν λόγω κράτος μέλος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη διάταξη της 14ης Ιουλίου 2021 ή, εάν δεν το πράξει, μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της τελεσίδικης απόφασης.

Ωστόσο, η Βαρσοβία δεν έδειξε να πτοείται από την απόφαση αυτή.

Υπό το πρίσμα αυτό, ήρθε η νέα αυτή εξέλιξη. Κατά την Ευρωβουλή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε έως σήμερα να εφαρμόσει τον Κανονισμό Προϋποθέσεων, αν και όφειλε. Ως εκ τούτου, η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότεινε τη λήψη νομικών μέτρων.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι δήλωσε σχετικά: «Όπως ζητήθηκε σε κοινοβουλευτικά ψηφίσματα, η νομική μας υπηρεσία άσκησε προσφυγή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μη εφαρμογή του Κανονισμού Προϋποθέσεων. Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει με συνέπεια και να ανταποκριθεί σε όσα δήλωσε η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν κατά την τελευταία μας συζήτηση στην Ολομέλεια για αυτό το θέμα. Τα λόγια πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις».

Τι απαντά η Κομισιόν

Στον Νταβίντ Σασόλι απάντησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μάμερ αναφέροντας τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Κανονισμό Προϋποθέσεων. Επαναλαμβάνουμε ότι η Επιτροπή εφαρμόζει ήδη τον κανονισμό: Έχουν συνταχθεί κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του. Η παρακολούθηση πιθανών υποθέσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Επιτροπή ετοιμάζεται να στείλει επιστολές στα κράτη μέλη όπου χρειάζεται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ