ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικούς κατοίκους από 21 χώρες έχει προσελκύσει η Ελλάδα

Φορολογικούς κατοίκους από 21 χώρες έχει προσελκύσει η Ελλάδα
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.  INTIME

Επενδυτές από 21 χώρες έχουν προσελκύσει μέσα στους τελευταίους 24 μήνες τα φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων και επενδύσεων στην Ελλάδα όπως ανέφερε σήμερα σε ειδική ενημέρωση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Αν και η υλοποίηση του πλαισίου παροχής φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων και επενδύσεων στην Ελλάδα ξεκίνησε υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, η άμεση αποδοτικότητά του αποτυπώνεται, ήδη, στα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, τα οποία θα παρουσιαστούν πιο αναλυτικά στη συνέχεια.

Περιληπτικά, στα δύο χρόνια εφαρμογής των διατάξεων για την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων και επενδύσεων στην Ελλάδα, έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία συνολικά έσοδα ύψους 9,4 εκατ. ευρώ, με τελική έγκριση αιτήσεων 75 επενδυτών και 23 συγγενών τους από 21 χώρες, ενώ αναμένονται σημαντικά έσοδα λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων για το μέτρο τόσο των συνταξιούχων αλλοδαπής όσο και των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων.

Σημαντικά είναι και τα έμμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα μας, όπως ενδυνάμωση της οικονομίας, τόνωση των επενδύσεων και ενίσχυση της απασχόλησης.

Ειδικότερα, αναφορικά με την εναλλακτική φορολόγηση των συνταξιούχων αλλοδαπής, έχουν εγκριθεί 157 αιτήσεις από 21 χώρες, 13 εκ των οποίων είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σχετικά με την ένταξη σε ειδική φορολόγηση εργαζομένων ή ελεύθερων επαγγελματιών, η διαδικασία ξεκίνησε φέτος και έχουν υποβληθεί ήδη περίπου 1.000 αιτήσεις.

«Η Ελλάδα, προχωρώντας με σχέδιο, όραμα και αυτοπεποίθηση, ανακάμπτει ισχυρά από την υγειονομική κρίση, αναπτύσσεται και είναι ανοικτή στην προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου. Με τον τρόπο αυτό, διαμορφώνουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη δημιουργία πολλών και καλών νέων θέσεων απασχόλησης, για την παροχή ευκαιριών στους Έλληνες, τους νέους και τις νέες, που είναι στην πατρίδα μας ή θα επιστρέψουν σε αυτή», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΤΩΝ 2020 ΚΑΙ 2021

ΧΩΡΑ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

1

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

1

ΒΕΛΓΙΟ

1

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

1

ΓΑΛΛΙΑ

1

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

3

ΕΛΒΕΤΙΑ

2

10

Η.Π.Α.

1

4

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

3

1

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

6

16

ΙΣΡΑΗΛ

1

ΚΑΝΑΔΑΣ

2

ΚΥΠΡΟΣ

7

ΛΙΒΑΝΟΣ

3

ΜΑΛΤΑ

1

ΜΟΝΑΚΟ

1

2

ΟΜΑΝ

1

ΠΑΝΑΜΑΣ

1

ΡΩΣΙΑ

2

1

ΣΕΝΕΓΑΛΗ

1

ΤΣΕΧΙΑ

1

ΣΥΝΟΛΟ

18

57

ΔΗΜΟΦΙΛΗ