ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πωλήσεις κόκκινων δανείων στην Ιταλία για την ενίσχυση των τραπεζών

Πωλήσεις κόκκινων δανείων στην Ιταλία για την ενίσχυση των τραπεζών
Τράπεζα Ιταλίας (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Tony Gentile

Σε συμφωνία για τη δημιουργία ειδικού ταμείου παροχής βοήθειας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με κόκκινα δάνεια επετεύχθη ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και στις τράπεζες της χώρας.

Το νέο Ταμείο έχει ως στόχο να βοηθήσει τις ιταλικές τράπεζες να πουλήσουν κόκκινα δάνεια ώστε να μπορέσουν να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. Οι τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και διεθνείς επενδυτές συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια εταιρεία-όχημα με την ονομασία «Άτλας», η οποία θα βοηθήσει στη συγκέντρωση κεφαλαίων για την ενίσχυση του ισολογισμού των ιταλικών τραπεζών. Η συγκέντρωση αυτή μπορεί να γίνει σε σημαντικό βαθμό από πωλήσεις κόκκινων δανείων.

Η συμφωνία όμως αυτή μπορεί από μόνη της να μην πείσει ακόμη τους διεθνείς επενδυτές ότι τα προβλήματα για τον τραπεζικό κλάδο της Ιταλίας έχουν τελειώσει και πως η κρίση αντιμετωπίστηκε οριστικά, λένε αναλυτές.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας και ο ιδιωτικός τομέας εμφανίζονται αποφασισμένοι να πετύχουν τον στόχο τους, η αγορά δεν αναμένεται να θεωρήσει την ανακοίνωση της συμφωνίας ως γεγονός που αλλάζει ριζικά το κλίμα.

Οι περισσότερες ανησυχίες πηγάζουν κυρίως από το γεγονός ότι τα κεφάλαια που θα έχει το Ταμείο αυτό ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ τη στιγμή που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 300 δισ. ευρώ ! Παράγοντες της αγοράς, πάντως, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Ταμείου, αλλά κυρίως η διαχείριση των κόκκινων δανείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ