ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών για νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού: Ανέφικτο να ελέγχονται οι καταναλωτές

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών για νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού: Ανέφικτο να ελέγχονται οι καταναλωτές
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ /ΙΝΤΙΜΕ

Σε δήλώση προχώρησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών σημείωσε πως «Το λιανεμπόριο από την αρχή της πανδημίας έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές προκλήσεις» ενώ συμπλήρωσε πως «η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη».

«Το λιανεμπόριο από την αρχή της πανδημίας έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές προκλήσεις, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλά.

Άλλωστε έχουμε όλοι συμφωνήσει ότι ουδέποτε αποτέλεσε εστία μετάδοσης του covid-19 και κανείς στο παρελθόν δεν αμφισβήτησε το ασφαλές περιβάλλον εντός των καταστημάτων.

Ως εκ τούτου, η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη και δυστυχώς το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον, σε μία περίοδο που επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά».

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Τρίτης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε νέα μέτρα για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, μετά το νέο μαύρο ρεκόρ των 6.700 κρουσμάτων που ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΕΟΔΥ.

Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

«Οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την πορεία της πανδημίας μας αναγκάζει σε νέους περιορισμούς που θα αφορούν τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο και πρέπει να τους προστατέψουμε», τόνισε.

Έτσι, οπως είπε, με νέα ΚΥΑ, από το Σάββατο θα ισχύουν επιπλέον μέτρα προσαρμογής, οριζόντια που θα αφορούν όλη την επικράτεια, τα οποία είναι:

  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δήμοσιο τομέα θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr), περιλαμβανομένων και των κληρικών στις εκκλησίες.
  • Η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, μεικτούς και ανοικτούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα (δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες) θα γίνεται υποχρεωτικά με επίδειξη pcr ή rapid τεστ.

Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (surer market), τα φαρμακεία και οι εκκλησίες.

Ακόμα, ο υπουργός απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης αναβαθμίζονται οι ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και για τα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και του ελέγχου ταυτοπροσωπίας.

Ειδικότερα, για τα καταστήματα τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ