ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισθητή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων

Αισθητή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων
Αισθητή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων AP

Αισθητή κάνει σήμερα την παρουσία της στην ελληνική αγορά ομολόγων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς καταγράφονται σημαντικές αγορές ελληνικών χρεογράφων.

Ως αποτέλεσμα των αγορών αυτών η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στο 1,19%, η απόδοση του πενταετούς ομολόγου υποχωρεί στο 0,44% και η απόδοση του 15ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 1,31%.

Μικρή αποκλιμάκωση καταγράφεται στο spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου το οποίο διαμορφώνεται στις 140 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με αναλυτές, το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της αυστραλιανής κεντρικής τράπεζας κατάφερε να επηρεάσει και τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η τράπεζα έκανε ένα βήμα για την απόσυρση της έκτακτης στήριξης λόγω της πανδημίας, αλλά απέρριψε τη συζήτηση για μία αύξηση των επιτοκίων νωρίς. Έτσι ανακόπηκε η ανοδική πορεία στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, με το κόστος δανεισμού να μειώνεται σημαντικά αφού υποχώρησαν οι φόβοι για αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην τελευταία συνεδρίασή της δεν κατάφερε να εφησυχάσει τις αγορές σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις και τα επιτόκια. Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 4,1% – σε νέο υψηλό 13 ετών τον Οκτώβριο – λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, οι αγορές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αυξήσει νωρίτερα του αναμενομένου τα επιτόκια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ