ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Απίθανη μία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2022

Λαγκάρντ: Απίθανη μία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2022
Κριστίν Λαγκάρντ AP Photo

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι μάλλον απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια το 2022 καθώς ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ αντικρούοντας τα στοιχήματα της αγοράς για μία αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο Οκτώβριο.

«Για τη μελλοντική κατεύθυνση των επιτοκίων, έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα τις τρεις συνθήκες που πρέπει να ικανοποιούνται για να αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας: «Παρά την τρέχουσα αύξηση του πληθωρισμού, οι προοπτικές του μεσοπρόθεσμα παραμένουν υποτονικές και συνεπώς οι τρεις αυτές συνθήκες είναι πολύ απίθανο να ικανοποιηθούν τον επόμενο χρόνο».

Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ έγιναν μετά την αποτυχία της την περασμένη εβδομάδα να αντικρούσει τις προσδοκίες της αγοράς. Οι επενδυτές προεξοφλούσαν μάλιστα πρόσκαιρα δύο αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, ενώ τώρα προβλέπουν μία αύξηση επιτοκίων τον Οκτώβριο του 2022.

«Τα επιτόκια στην αγορά», είπε, «αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης αβεβαιότητας της αγοράς σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού, των επιπτώσεων από το εξωτερικό στις προσδοκίες για την πολιτική επιτοκίων στην Ευρωζώνη και ορισμένων ερωτημάτων για τη ρύθμιση των αγορών ομολόγων μετά την πανδημία».

Η Λαγκάρντ αντέκρουσε και την πρόσφατη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, προειδοποιώντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων για να διατηρήσει τις αποδόσεις τους χαμηλές.

«Μία αδικαιολόγητη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών δεν είναι επιθυμητή σε μία περίοδο που η αγοραστική δύναμη ήδη συμπιέζεται από τους υψηλότερους λογαριασμούς για την ενέργεια και τα καύσιμα και θα αποτελούσε έναν αδικαιολόγητο μετωπικό άνεμο για την ανάκαμψη», τόνισε η Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ και οι επενδυτές διαφωνούν για την πιθανή πορεία του πληθωρισμού, που είναι ο πιο σημαντικός δείκτης για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής. Ενώ η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι οι αυξήσεις τιμών θα υποχωρήσουν από τα επίπεδα άνω του 4% σήμερα κάτω από τον στόχο της 2% το επόμενο έτος, οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μεγαλύτερης διάρκειας πληθωριστικές πιέσεις που θα προκαλέσουν σύσφιξη της πολιτικής.

Το πρόβλημα είναι ότι η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό είναι ασυνήθιστα υψηλή και η ίδια η Λαγκάρντ παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η σημερινή εκτίναξή του θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από ότι θεωρείτο μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ