ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δεσμεύεις της Συμφωνίας του Παρισιού και οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ - Δείτε το infographic

Οι δεσμεύεις της Συμφωνίας του Παρισιού και οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ - Δείτε το infographic

«Ιστορική» χαρακτηρίστηκε η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και πράγματι αποτέλεσε το καθοριστικό σημείο αλλαγής της παγκόσμιας οικονομίας προς την πράσινη, ενεργειακή μετάβαση. Οι υψηλοί στόχοι στους οποίους συμφώνησαν οι ηγέτες του πλανήτη προκειμένου να ξεκινήσει η προσπάθεια για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής προκάλεσαν μια σειρά από αλλαγές, κάποιες από τις οποίες ήδη βλέπουμε στην καθημερινότητά μας.

Αντίστοιχα, η στροφή της Ευρώπης προς την πράσινη οικονομία σημαδεύτηκε από την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου, του Green Deal και του προγράμματος 'Fit for 55', μέσω του οποίου διατίθενται 550 δισ. ευρώ προς τα κράτη - μέλη για τον σκοπό αυτό.

Το ευρωπαϊκό πακέτο Fir for 55

Υψηλές είναι οι προσδοκίες και από το ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων Fit for 55, το οποίο προορίζεται να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030, σε σχέση με το 1990.

Οι βασικοί του άξονες δράσεις είναι οι εξής:

  • Ανάπτυξη μηχανισμών μείωσης των αερίων μέσω πχ δενδροφύτευσης
  • Χρηματοδότηση για δίκαιη μετάβαση
  • Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Βελτίωση της ενεργειακής κατανάλωσης
  • Εναλλακτικά καύσιμα και σταθμοί φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα
  • Φορολόγηση της ενέργειας
  • Δασμοί άνθρακα για συγκεκριμένες εισαγωγές
  • Μείωση και φορολόγηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει ξεκινήσει ήδηκαι μάλιστα με γοργούς ρυθμούς για τα δεδομένα της Γηραιάς Ηπείρου, την ενεργειακή μετάβαση. Μένει να δούμε εάν αυτό θα είναι αρκετό και τι άλλο θα απαιτηθεί προκειμένου να κάνουμε - ως Ευρώπη και ως ανθρωπότητα - όσα πρέπει για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN στις εταιρείες που οδηγούν την ενεργειακή μετάβαση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ