ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ομόλογα EFSF των ελληνικών τραπεζών αγοράζει η ΕΚΤ

Τα ομόλογα EFSF των ελληνικών τραπεζών αγοράζει η ΕΚΤ

Ράλι στο χρηματιστήριο από την κίνηση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει στη λίστα των επιλέξιμων τίτλων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τις 10 Μαρτίου τα ομόλογα του EFSF που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες. 

Η παραπάνω κίνηση δεν συνδέεται με την αξιολόγηση καθώς πρόκειται για την αγορά υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ομολόγων του EFSF και όχι ελληνικών τίτλων, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενεργοποιήσει μια αλληλουχία ιδιαίτερα θετικών εξελίξεων για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Θα απομακρύνει την αβεβαιότητα, θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες. Επιπλέον είναι σημαντικό να ειπωθεί πως αυτό θα θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Aλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή. Tόνισε πως αυτή η απόφαση ισοδυναμεί με έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση καθώς οι τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά εντός της χρονιάς έως και το 50% των ομολόγων έκδοσης του EFSF, τα οποία διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες, το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι πάνω από 30 δισ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έχουν μια πάρα πολύ σημαντική ενίσχυση ύψους 18,5 δισ. ευρώ, κι αυτό -προσέθεσε- δεν αποτελεί μόνο μια ουσιώδη ανακούφιση των τραπεζών και της ρευστότητας, αυτό αποτελεί και την αρχή του τέλους της κρίσης και της αξιολόγησης που έρχεται.

«Η ανακοίνωση του κ. Ντράγκι μάλλον θα σας αναγκάσει να λέτε το παραμύθι σας περί κατάρρευσης και συρρίκνωσης της οικονομίας χωρίς δράκο. Δεν έχει δράκο το παραμύθι σας, κ. Μητσοτάκη», κατέληξε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτεσυης.

Από την πλευρά του και ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την εξέλιξη καλοδεχούμενη.

Ράλι ανόδου στις τράπεζες από την απόφαση Ντράγκι

Η απόφαση της ΕΚΤ σχετικά με την αγορά ομολόγων του EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ δίνουν την ώθηση που χρειαζόταν το Χρηματιστήριο Αθηνών για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από την αδράνεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Ειδικότερα, οι μετοχές των τραπεζών κινούνται σε ιδιαίτερα ανοδική πορεία.Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 3,70% στις 568,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 66,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 135 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 5,64% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 157,14 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 14,58% στις 43,52 μονάδες.

Η Πειραιώς κατέχει ομόλογα έκδοσης EFSF αξίας 14,22 δισ. ευρώ, η Εθνική κατέχει ομόλογα ύψους 9,08 δισ. ευρώ, η Eurobank κατέχει ομόλογα EFSF 10,04 δισ. ευρώ και η Alpha Bank έχει ομόλογα αξίας 4,1 δισ. ευρώ. Από τα εν λόγω ομόλογα αξίας 37 δισ. ευρώ περίπου οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν 18,5 δισ. ευρώ (έως και το 50%) μέσα στο 2016.

Η αντικατάσταση των ομολόγων του EFSF με ρευστό στους ισολογισμούς των τραπεζών θα μειώσει τον ισολογισμό τους (θα μειωθούν ομόλογα και συμβάσεις repos).

Κέρδη θα έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα και από τις υπεραξίες που θα καταγράψουν λόγω της πώλησης των χρεογράφων σε τιμή υψηλότερη από εκείνη της απόκτησής τους.
Να σημειωθεί πως οι ελληνικές τράπεζες ζητούσαν από καιρό από την ΕΚΤ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τα ομολόγα έκδοσης EFSF, κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ