ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στον πάγκο» του ΔΝΤ για 48 ώρες η Ελλάδα

«Στον πάγκο» του ΔΝΤ για 48 ώρες η Ελλάδα
Alex Wong/Getty Images/Ideal Images

Αν και στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ δεν αναμένεται να ανακοινωθούν αποφάσεις σχετικά με το μέλλον του ελληνικού προγράμματος οι επαφές που θα έχει η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα, σε μία κίνηση που προκάλεσε αίσθηση , ο Μπάρακ Ομπάμα προέβη σε παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας, συνδυάζονται τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Λευκού Οίκου ο Μπάρακ Ομπάμα έχει προγραμματισμένη συνάντηση για τις 23 Απριλίου στο Αννόβερο και εκεί ο Μπάρακ Ομπάμα θα θέσει στη γερμανίδα Καγκελάριο τόσο το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης όσο και το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση οι ΗΠΑ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα θα επισημάνει την ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος με μία συμφωνημένη ελάφρυνση.

Σήμερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει σειρά επαφών με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Τόμσεν

Λίγο νωρίτερα ο Πόουλ Τόμσεν αναμένεται να «ανοίξει τα χαρτιά» του για το ελληνικό πρόγραμμα καθώς θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την οποία αναμένεται να μονοπωλήσει η ελληνική αξιολόγηση και οι αποκαλύψεις του WikiLeaks.

Μετά από τις διαδοχικές χθεσινές τοποθετήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία εξέφρασε σκεπτικισμό για τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, ο Τόμσεν αναμένεται να ερωτηθεί για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος και το τι πραγματικά ζητά το Ταμείο από την κυβέρνηση, στη βάση του «ρεαλισμού» που υπογράμμισε χθες η επικεφαλής του Ταμείου.

Ενδιαφέρον θα έχει πιθανή τοποθέτηση του Τόμσεν για το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αφενός διότι η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε χθες πως το Ταμείο συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση στο ότι όλες οι πλευρές πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα, αφετέρου διότι εκείνος στη διαρροή των WikiLeaks εμφανίζεται να τοποθετεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιούλιο, όταν και η Ελλάδα θα είναι αντιμέτωπη με τις μεγάλες αποπληρωμές χρέος έναντι της ΕΚΤ.

Αλλά πέραν από τις μεταρρυθμίσεις, ειδική βαρύτητα έχουν όσα θα πει ο Δανός οικονομολόγος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε χθες ότι μια ελάφρυνση χρέους δεν σημαίνει αναγκαστικά και «κούρεμα» και πως μπορεί να γίνει με επιμήκυνση των ωριμάνσεων, μορατόριουμ στις πληρωμές ή μείωση των επιτοκίων. Η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει να κλειδώσουν τα ετήσια κόστη εξυπηρέτησης χρέους για τα δάνεια που έχει λάβει από τον επίσημο τομέα σε σταθερά επιτόκια, για να καταστήσει το βάρος του χρέους πιο εξυπηρετήσιμο.

Ντομπρόβσκις: Εφικτή η συμφωνία

Μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της στο πακέτο μέτρων που θα αποδεσμεύσει την νέα δόση αλλά και θα δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους, είναι εφικτή δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις την Πέμπτη.

«Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βλέπουμε ότι καταγράφεται πρόοδος με την Ελλάδα και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ξεκάθαρα εφικτή», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στο Reuters σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ