ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόμσεν: Μεγαλύτερο το αφορολόγητο στην Ελλάδα, από ότι στην Γερμανία

Τόμσεν: Μεγαλύτερο το αφορολόγητο στην Ελλάδα, από ότι στην Γερμανία

Το ζήτημα του υψηλού αφορολογήτου στην Ελλάδα και της λήψης επιπλέον μέτρων έθεσε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, αποφεύγοντας παράλληλα να αναφερθεί σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν ενσκήψει μεταξύ Ταμείου, Ευρωπαίων και Ελλάδος.

Στις δηλώσεις του ο Πολ Τόμσεν τόνισε ότι για να επιτευχτεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% που προβλέπει το πρόγραμμα του ESM, χρειάζονται μέτρα 4,5% του ΑΕΠ, που αντιστοιχούν σε ποσό 8,1 δισ. ευρώ. «Αν Ευρωπαίοι και Ελλάδα θέλουν να τηρήσουν αυτό το πρόγραμμα, εμείς θα το αποδεχτούμε. Όμως θέλουμε να δούμε τα μέτρα», είπε και διευκρίνισε πως σε κάθε περίπτωση τα πλεονάσματα αυτά δεν μπορούν να διατηρηθούν επί σειρά ετών.

Ο κ. Τόμσεν επιβεβαίωσε πως το Ταμείο ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης με περιορισμό των εξαιρέσεων για να σταματήσει η συνεχής αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Όπως είπε η Ελλάδα έχει μεγάλες εξαιρέσεις στη φορολογία, υψηλή φοροδιαφυγή και χαμηλά έσοδα παρά τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης.

«Η Ελλάδα εξαιρεί το 55% των φορολογουμένων. Το αφορολόγητο στην Ελλάδα είναι 9.100 ευρώ, είναι μεγαλύτερο από αυτό της Γερμανίας», τόνισε και προσέθεσε πως το πρώτο θέμα συζήτησης είναι «η μικρή μείωση του αφορολογήτου» (αξίζει να σημειωθεί πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε προχθές Τέταρτη πως αυτός δεν προτίθεται να καταθέσει κάτι τέτοιο στη Βουλή).

«Με την ανεργία στην Ελλάδα να είναι σε διψήφια επίπεδα και να αναμένεται να διατηρηθεί για πολλά χρόνια έτσι, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα διατηρηθεί το 3,5% για δεκαετίες», τόνισε.

Για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους είπε πως χρειάζεται να λάβει υπόψη μικρότερα πλεονάσματα. «Οι ζητήσεις για το χρέος μόλις ξεκίνησαν υπάρχουν πολλές επιλογές. Μπορούμε να πετύχουμε ελάφρυνση χωρίς κούρεμα, με επέκταση ωριμάνσεων ή κλείδωμα των πληρωμών για τόκους στα υφιστάμενα χαμηλά επίπεδα. Η ρύθμιση μπορεί να σχετίζεται με προαπαιτούμενα και να μην είναι εμπροσθοβαρής», ανέφερε.

Ο Τόμσεν δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων για την Ελλάδα και ειδικά για το εάν το Ταμείο θεωρεί βιώσιμο το στόχο του προγράμματος για πλεόνασμα 3,5%, για την ελάφρυνση του χρέους, εάν υπάρχει περίπτωση το ΔΝΤ να αναλάβει διαφορετικό ρόλο στο πρόγραμμα, για το πολιτικό σύστημα στη χώρα, αλλά ακόμη και για το ποιος έκανε την καταγραφή που απεκάλυψε το Wikileaks.

Ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ απεκάλυψε πως το κλιμάκιο του Ταμείου θα επιστρέψει στην Αθήνα κάποια στιγμή μέσα στην επομένη εβδομάδα. Τόνισε δε πως έως σήμερα οι συζητήσεις έχουν εστιάσει σε πολιτικές που θα αναλάβουν οι ελληνικές αρχές και δεν έχει γίνει αναλυτική συζήτηση για το θέμα του χρέους.

Ο ίδιος είπε πως Ευρώπη και Ελλάδα έχουν συμφωνήσει πρώτα να οριστικοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και εν συνεχεία να υπάρξει συζήτηση για το χρέος. Διευκρίνισε δε πως εκείνος θα πάει προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου το αίτημα της Ελλάδος για νέο πρόγραμμα όταν έχει υπάρξει πρόοδος και στα δύο θέματα.

Ο Τόμσεν ανέφερε πως αν και η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας από το 2010 έως σήμερα είναι εντυπωσιακή και η προσπάθεια του ελληνικού λαού αντίστοιχα τεράστια, η Ελλάδα από τις αρχές του 2014 δυσκολεύεται να διατηρήσει την προσαρμογή. «Δεν ξέρουμε αν το 2015 υπήρξε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα ή μικρό έλλειμμα, αλλά αν δεν ληφθούν μέτρα το 2016 θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ», είπε.

Στο σημείο αυτό υποστήριξε πως το Ταμείο επίμονα τονίζει πως απαιτούνται δομικές μεταρρυθμίσεις για να διατηρηθούν τα πλεονάσματα, διαφορετικά θα πρέπει σε 5 ή 6 μήνες να ζητηθούν εκ νέου μέτρα από την Ελλάδα.

Απαντώντας σε σχέση με ενδεχόμενη αλλαγή ρόλου του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ο Τόμσεν δεν θέλησε να δώσει βάρος σε αυτό, ωστόσο είπε πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να στηρίξει μια χώρα το ΔΝΤ εκτός από την χρηματοδότηση. «Αυτή την στιγμή το Ταμείο συζητάει συμμετοχή στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Υπάρχουν τρόποι τα νούμερα να βγουν. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα υπό την μορφή εποπτείας (post program monitoring).

Σε ερώτηση για το ποιος έκανε την «διαρροή» της συνομιλίας του με την Ντέλια Βελκουλέσκου στο WikiLeaks ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε πως δεν έχει κάποιο σχόλιο για τη διαρροή.

Τέλος, ερωτηθείς για το προσφυγικό και το εάν πρέπει να υπάρξει κάποια ευελιξία στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως η ικανότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει το προσφυγικό δεν πρέπει να περιοριστεί από το πρόγραμμα.

Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα

Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία και όλοι πρέπει να τηρήσουν αυτή τη συμφωνία, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι παίρνει τη θέση των δανειστών. «Η χώρα δεν είναι μόνη. Kαι έχει δίκιο η χώρα και θα δικαιωθούμε. Η οικονομία θα γυρίσει στην ανάπτυξη και ο λαός θα βγει από το τούνελ μετά από έξι χρόνια καταστροφής», είπε ο πρωθυπουργός.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κανένα μέτρο ελάφρυνσης του χρέους της, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

«Δεν είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» δήλωσε ενδεικτικά και πρόσθεσε ότι η επίμαχη συζήτηση αποσπά την προσοχή των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών από «αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Στη συνέχεια ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει πλήρως, τις δεσμεύσεις της και παρέπεμψε στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. «Το μήνυμα προς την Ελλάδα είναι απλό» σημείωσε με νόημα.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Γερμανία δεν θα στηρίξει τη συμφωνία για την αξιολόγηση, εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας. «Δεν υπάρχει πρόγραμμα για εμάς, δίχως το ΔΝΤ», ξεκαθάρισε καταλήγοντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ