ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόφαση Τσακαλώτου ενισχύει τους Οικονομικούς Εισαγγελείς

Απόφαση Τσακαλώτου ενισχύει τους Οικονομικούς Εισαγγελείς

Τμήμα επιστημονικής υποστήριξης συστήνεται στο γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος που λειτουργεί στο υπουργείο Οικονομικών με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στόχος είναι να διευκολυνθεί το έργο των Οικονομικών Εισαγγελέων και να επιταχυνθεί η εξέταση περίπλοκων υποθέσεων με μεγάλο ενδιαφέρον για το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Τσακαλώτου για τη στελέχωση του τμήματος επιστημονικής υποστήριξης συνιστώνται 26 συνολικά θέσεις προσωπικού, οι οποίες καλύπτονται με μετακίνηση προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών ή με απόσπαση προσωπικού από άλλες υπηρεσίες..

Εξ αυτών 12 θέσεις θα είναι του κλάδου εφοριακών, 2 ενιαίες θέσεις του κλάδου τελωνειακών, 4 ενιαίες θέσεις του κλάδου πληροφορικής, 2 ενιαίες θέσεις του κλάδου οικονομικού − λογιστικού, 2 ενιαίες θέσεις του κλάδου διοικητικού − οικονομικού, 2 θέσεις κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του κλάδου οικονομολόγων και 2 θέσεις κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης οποιουδήποτε κλάδου.

Εξάλλου, το 70% των 3.947 φορολογικών υποθέσεων που έπρεπε να μεταφερθούν από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, παραμένουν ακόμη στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως από τις 3.947 φορολογικές υποθέσεις που θα έπρεπε ήδη να έχουν μεταφερθεί στη ΓΓΔΕ, έχουν παραληφθεί - παραδοθεί οι φάκελοι μόλις 1.196 υποθέσεων, με τις εναπομείνασες 2.751 υποθέσεις να παραμένουν στο ΣΔΟΕ.

Το παράδοξο είναι πως στο διάστημα μεταξύ 30 Οκτωβρίου 2015 - 16 Απριλίου 2016 έχουν μεταφερθεί από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων 380 υπάλληλοι, από τους συνολικά 500 που προέβλεπε το Μνημόνιο του Αυγούστου.

Δεδομένου ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έχει διευκρινίσει πως το προσωπικό του ΣΔΟΕ θα εντάσσεται στη ΓΓΔΕ όσο ολοκληρώνεται και προχώρα η διαδικασία παράδοσης - παραλαβής των φακέλων, η διαδικασία έχει φθάσει σε ένα σημείο που 120 υπάλληλοι θα πρέπει να παραδώσουν φακέλους 2.751 υποθέσεων, δηλαδή σχεδόν 23 υποθέσεις ανά υπάλληλο.

Με την ίδια λογική, το προσωπικό του ΣΔΟΕ που εντάχθηκε στη ΓΓΔΕ παραδίδοντας τις σχετικές υποθέσεις που χειριζόταν, μετέφερε μόλις 3 υποθέσεις ανά υπάλληλο, κάτι που γεννά ερωτήματα για τη διαδικασία, η οποία μάλιστα εποπτεύεται και από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ