ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η νομισματική κρίση στην Τουρκία επηρεάζει την Ελλάδα

Πώς η νομισματική κρίση στην Τουρκία επηρεάζει την Ελλάδα
H κρίση επιδρά και στα ομόλογα χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας όπως η Ελλάδα AP

Να κρατηθεί η συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος κάτω από τις 13 τουρκικές λίρες ανά 1 δολάριο επιχειρούν οι νομισματικές αρχές στην Τουρκία, με την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία να έχει φθάσει στο ζενίθ της.

Στις 11 ώρα Ελλάδος η ισοτιμία της τουρκικής λίρας ήταν στα 12,8 λίρες ανά δολάριο.

Την ίδια στιγμή οι πιέσεις στα τουρκικά ομόλογα συνεχίζονται και την Τέταρτη με το δεκαετές ομόλογο να σημειώνει απόδοση 21,2% και το πενταετές να σημειώνει απόδοση 21,660%.

Η αντιστροφή της καμπύλης επιτοκίων της Τουρκίας, δηλαδή το γεγονός ότι οι επενδυτές ζητούν περισσότερα για να την δανείσουν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σε σχέση με το μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι ένδειξη της κρίσης εμπιστοσύνης απέναντι στην οικονομία της χώρας.

Αυτή η κρίση επιδρά και στα ομόλογα χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας όπως η Ελλάδα.

Σήμερα το δεκαετές ελληνικό χρεόγραφο κινείται με απόδοση κοντά στο 1,3%, όταν χθες ξεκίνησε τη συνεδρίαση στο 1,196%.

Συνολικά η αποδυνάμωση της λίρας επηρεάζει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία. Αυτό έχει φανεί ήδη από πέρυσι.

Ο συνολικός όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών το 2020 μειώθηκε, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά 26,2% στα 2,9 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 1,34 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 32,2%, τοποθετώντας την Τουρκία στην 6η θέση μεταξύ των χωρών-προορισμών των ελληνικών προϊόντων (4η θέση το 2019).

Αντίστοιχα, οι ελληνικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 20,2% σε 1,5 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας την Τουρκία στην 13η θέση ανάμεσα στις χώρες-προμηθευτές μας (10η θέση το 2019). Για την Τουρκία, το ίδιο έτος η Ελλάδα είναι η 23η χώρα-προορισμός των τούρκικων εξαγωγών και η 34η χώρα-προμηθευτής.

Τέλος, ιδιαίτερης σημασίας ζήτημα το οποίο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την Ελλάδα είναι ο τουρισμός, καθώς όσο η λίρα συνεχίζει να είναι σε ελεύθερη πτώση τα τουρκικά ξενοδοχεία γίνονται όλο και πιο φθηνά και ανταγωνιστικά.

O αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί κατά 82,2% το 2021 σε σχέση με το 2020 και να ανέλθει στα 23,2 εκατομμύρια τουρίστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ