ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εφεδρεία» μέτρων 3 δισ. ευρώ προτείνουν οι δανειστές

«Εφεδρεία» μέτρων 3 δισ. ευρώ προτείνουν οι δανειστές

Την επιβολή πρόσθετων μέτρων σε «δεύτερο χρόνο» τα οποία θα επιβληθούν αν η Αθήνα δεν καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος εξετάζουν οι πιστωτές της Ελλάδας σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει την Ευρώπη και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal η πρόταση που αποβλέπει στο να αρθεί το αδιέξοδο από τις διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ έχει ως στόχο η Ελλάδα να υπογράψει για πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ επιπλέον των 5 δισ. ευρώ που ήδη τελούν υπό διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα μέτρα αυτά μόνο αν δεν καταφέρει να πιάσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Η Wall Street Journal ξεκαθαρίζει πως η ιδέα η οποία έχει τη στήριξη της Γερμανίας δεν έχει συμφωνηθεί και αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών αναγνωρίζουν ότι θα είναι πολιτικά δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να το δεχτεί.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Γερμανία υποστηρίζει το σχέδιο για τα έξτρα μέτρα υπό τον όρο ότι η Αθήνα θα τα ψηφίσει τώρα ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν αυτόματα αν χρειαστεί. «Οι μη δεσμευτικές υποσχέσεις δεν είναι αρκετές για το Βερολίνο που δεν εμπιστεύεται τους Έλληνες πολιτικούς», λέει υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος. Κατά τον ίδιο, αφού η Ελλάδα είναι σίγουρη ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να πιαστεί ο στόχος του 3,5% δεν θα πρέπει να έχει πρόβλημα, αφού τα πρόσθετα μέτρα δεν θα χρειαστούν, ανέφερε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ