ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Καλύτερα εξοπλισμένη πλέον η Ευρωζώνη έναντι νέου κύματος ή της παραλλαγής Όμικρον

Λαγκάρντ: Καλύτερα εξοπλισμένη πλέον η Ευρωζώνη έναντι νέου κύματος ή της παραλλαγής Όμικρον
«Τώρα ξέρουμε τον εχθρό μας και τι μέτρα να πάρουμε» δηλώνει η επικεφαλής της ΕΚΤ AP Photo/Michael Probst

Η Ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του νέου κύματος της Covid-19 ή την παραλλαγή Όμικρον, υπογραμμίζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντεν μέσω του συναγερμού που είχε σημάνει παγκοσμίως για την εμφάνιση του νέου στελέχους του κορωνοϊού.

«Υπάρχει προφανής ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη [της ευρωζώνης] το 2022, όμως πιστεύω ότι μάθαμε πολλά. Τώρα ξέρουμε τον εχθρό μας και τι μέτρα να πάρουμε. Είμαστε όλοι καλύτερα εξοπλισμένοι για να ανταποκριθούμε στον κίνδυνο ενός πέμπτου κύματος ή στην παραλλαγή Όμικρον» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στην ιταλική τηλεόραση RAI.

«Η κρίση μας δίδαξε ότι αυτός ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα. Επομένως, δεν θα είμαστε προστατευμένοι μέχρι να εμβολιαστούμε όλοι» πρόσθεσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Σε επιφυλακή στην Ευρώπη και διεθνώς

Πολλές χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον (B.1.1.529).

Στην Ευρώπη -η οποία ήδη «μάχεται» το τέταρτο πανδημικό κύμα που οδηγείται από τη μετάλλαξη Δέλτα και επιβάλλονται νέα περιοριστικά μέτρα έως και καθολικά lockdown εν όψει Χριστουγέννων-, η παραλλαγή Όμικρον (B.1.1.529) έχει «εμφανιστεί» μέχρι στιγμής σε Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Ολλανδία και Βέλγιο, Δανία και πιθανώς και στην Ελβετία.

H πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ότι οι ειδικοί δίνουν «μάχη με τον χρόνο» ώστε να αναλύσουν τη νέα παραλλαγή Όμικρον, καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν τα μέτρα προστασίας ώστε να δώσουν στους επιστήμονες το περιθώριο που χρειάζονται για να αναλύσουν το νέο στέλεχος.

«Οι επιστήμονες και οι παρασκευαστές [εμβολίων] χρειάζονται δύο με τρεις εβδομάδες ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών των μεταλλάξεων» της Όμικρον. Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο» τόνισε, προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν, να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η σύμβαση που υπέγραψε φέτος το καλοκαίρι η Κομισιόν με την κοινοπραξία BioNTech/Pfizer για την παράδοση 1,8 δισ. δόσεων εμβολίου, περιλαμβάνει ρήτρα που αναφέρεται στην περίπτωση εμφάνισης παραλλαγής που δεν θα καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Βάσει αυτής, οι εταιρείες δεσμεύονται ότι θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους μέσα σε διάστημα 100 ημερών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτός από τη Νότια Αφρική και τη Μποτσουάνα, κρούσματα έχουν εντοπιστεί στο Ισραήλ -το οποίο και έκλεισε τα σύνορά του προς όλους τους ταξιδιώτες- την Αυστραλία, καθώς και το Χονγκ Κονγκ.

Υπ' ατμόν τελούν ταυτόχρονα οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί επιβεβαιωμένο κρούσμα, ωστόσο σύμφωνα και με τον κορυφαίο επιδημιολόγο Άντονι Φάουτσι είναι μάλλον ζήτημα χρόνου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πρόκειται να έχει συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τα μέλη της ομάδας των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρουσία του Άντονι Φάουτσι.

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της G7 αύριο, Δευτέρα, για να συζητηθούν οι εξελίξεις γύρω από τη νέα παραλλαγή Όμικρον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ