ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Κινδύνους για την οικονομία «βλέπει» ο επικεφαλής της FED

Μετάλλαξη Όμικρον: Κινδύνους για την οικονομία «βλέπει» ο επικεφαλής της FED
H αύξηση κρουσμάτων και η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον είναι πιθανόν να προκαλέσουν τριγμούς στην οικονομία AP Photo/Susan Walsh

Tην άποψη ότι η αύξηση κρουσμάτων και η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον είναι πιθανόν να προκαλέσουν τριγμούς στην οικονομία και κυρίως στην απασχόληση αλλά και την πορεία του πληθωρισμού εξέφρασε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ.

Ο Πάουελ, η θητεία του οποίου στη Fed αναμένεται να ανανεωθεί, μετά την εισήγηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κρίνει επίσης ότι «όπως φαίνεται οι παράγοντες που ωθούν προς τα επάνω τον πληθωρισμό θα επιμείνουν και την επόμενη χρονιά».

Οι εκτιμήσεις αυτές αναφέρονται στην ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει ο Πάουελ αύριο το πρωί ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια για θέματα τραπεζών. Αποσπάσματα της ομιλίας δόθηκαν στη δημοσιότητα απόψε.

Η Ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του νέου κύματος της Covid-19 ή την παραλλαγή Όμικρον, υπογράμμισε προ ημερών από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, εν μέσω του συναγερμού που είχε σημάνει παγκοσμίως για την εμφάνιση του νέου στελέχους του κορωνοϊού.

«Υπάρχει προφανής ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη [της ευρωζώνης] το 2022, όμως πιστεύω ότι μάθαμε πολλά. Τώρα ξέρουμε τον εχθρό μας και τι μέτρα να πάρουμε. Είμαστε όλοι καλύτερα εξοπλισμένοι για να ανταποκριθούμε στον κίνδυνο ενός πέμπτου κύματος ή στην παραλλαγή Όμικρον» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στην ιταλική τηλεόραση RAI.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ